EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ОИРС очаква по-слаб глобален ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОИРС очаква по-слаб глобален ръст

mail15:35 | 25.11.2019прегледи 704 коментарикоментари 0


Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали отново прогнозата си за световния растеж до най-ниско ниво от последната глобална финансова и икономическа криза насам на фона на постоянната политическа несигурност, напрежението между САЩ и Китай и слабите търговски и инвестиционни потоци. Международната организация обаче предупреди и за наличието на по-системни предизвикателства пред световната икономика, свързани с изменението на климата, цифорвите технологии и факта, че търговската война е само част от по-голяма промяна в глобалния ред.

Според оповестения последен осъвременен доклад на ОИСР за икономическите перспективи, глобалната икономика ще нарасне през настоящата година с едва 2,9% след повишение с 3,6% през 2018 година, потвърждавайки предишна прогноза от септември. За 2020 година обаче прогнозата за растежа беше занижено до 2,9% от 3,0%, което означава, че експанзията на световната икономика през тази и следващата година ще се окаже най-слабата след края на последната глобална финансова криза през 2008 и 2009 година.

ОИСР очаква слабо подобрение на глобалния растеж през 2021 година до 3,0%, но само ако се бъдат ограничени многобройните рискове, вариращи от търговските войни до неочаквано рязкото забавяне на китайската икономика. Най-голяма тревога буди факта, че правителствата не успяват да се справят с глобални предизвикателства като изменението на климата, цифровизацията на техните икономики и разпадането на световния ред, който процес стартира след падането на комунизма.

Относно международната търговия, ОИСР посочи, че рискът от по-нататъшно ескалиране на напрежението е повод за "сериозна загриженост". Дори ако бъде обърната посоката на неотдавнашните търговски ограничения, несигурността може да остане в сила за дълго време. Това би натежало върху растежа на бизнес инвестициите в големите напреднали икономики, който ОИСР очаква да се забави до около 1,25% годишно от близо 2% през 2018 година.

Оставащите в сила предизвикателства в търговията и инвестициите означават, че правителствата трябва да направят по-дълбоки промени отвъд простото намаляване на въведените през последните две години митнически тарифи. Това може да означава актуализиране на глобалните правила и намаляване на субсидиите с вредно въздействие върху търговията, отбеляза ОИСР.

ОИСР намали своята прогноза за растежа на най-голямата световна икономика до 2,3% през тази година от 2,4% оценка през септември, като продължава да очаква по-нататъшно забавяне на растежа на БВП на САЩ до 2,0% през 2020 и през 2021 година.

Очаква се малко по-добър растежа на икономиката на Китай с 6,2% през настоящата година (спрямо 6,1% в доклада през септември), но при по-нататъшно отслабване на растежа до 5,7% през следващата година и до 5,5% през 2021 година.

Относно еврозоната, ОИСР прогнозира растеж на БВП с 1,2% през тази и с 1,1% през 2020 година, като и това представлява слаба възходяща ревизия с по 0,1% за всяка една от двете години. За 2021 година се очаква икономически растеж от 1,2% в региона на единната валута.

ОИСР предупреди, че възобновяването на изкупуването на облигации от ЕЦБ (т.нар. програма за "количествени улеснения") ще има ограничено въздействие, ако страните от еврозоната не увеличат инвестициите.

ОИСР вече очаква БВП на Обединеното кралство да нарасне през 2019 година с 1,2% (вместо с едва 1% според септемврийската прогноза), с 1,0% през 2020 година (при 0,9% оценка през септември) и с 1,2% през 2021 година.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg