EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОИРС: Опасност от дефлация в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОИРС: Опасност от дефлация в Европа

mail10:30 | 29.01.2014прегледи 685 коментарикоментари 0


ЕЦБ трябва да бъде готова да вземе мерки, включително т. нар. количествено облекчаване (QE - quantitative easing), чрез които да предотврати опасността от дефлация в Европа. Това заяви главният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Пиер Карло Падоан, цитиран от Ройтерс. "Има риск от дефлация", посочва Падоан пред австрийския в. "Стандарт".
МВФ също предупреди за опасността от дефлация, оповестявайки коригираната си прогноза за развитието на световната икономика вчера. Моделите са показали 10 до 20% вероятност цените в еврозоната да започнат да се понижават, според фонда.
През декември инфлацията в еврозоната бе едва 0,8% на годишна основа, което е доста под целта на ЕЦБ за инфлация от около, но под 2%.
ЕЦБ трябва да бъде готова да понижи лихвата по депозитите под нулевото равнище, каза експертът. Трябва да бъдат взети и нови мерки, включително европейски вариант на количествено облекчаване, с което имам предвид мащабна намеса на вторичните пазари, допълни той.
"Би могло да се обмисли също така разширяване на мандата (на банката) да се намесва на първичните пазари, както правят Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ и други централни банки", каза Падоан.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg