EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Оздравителният план за „Кремиковци” е в съда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оздравителният план за „Кремиковци” е в съда

mail14:39 | 30.06.2009прегледи 837 коментарикоментари 0


reports2Синдикът на „Кремиковци” Цветан Банков внесе в Софийски градски съд оздравителен план за спасяване на дружеството. Стабилизираща програма можеха да подготвят кредиторите на комбината, работниците и собствениците, но единственият такъв документ бе подаден от Банков в законово установения срок, изтекъл на 29 юни.
Основната идея е да се използват всички работещи производства на "Кремиковци", за да се реализира вече готовата продукция.
Планът предвижда преобразуването на вземанията на кредиторите в част от капитала на комбината. Не всички кредитори обаче получават право да капитализират вземанията си. Според облигационерите държавата е основен партньор и кредитор на завода, затова оздравителният план трябва да се реализира с нейното съдействие. Проблемът е, че по-голяма част от вземанията на държавата не бяха признати от съда.
Експертите смятат, че е безсмислено заводът да се ликвидира или да се разпродаде на части. Ако планът обаче не бъде одобрен на събрание на кредиторите през юли, ликвидацията чрез продажба на активите остава възможен вариант.
В момента в завода на работа са 3926 души, като заплатите им за декември, януари и февруари не са платени, а тези за март, април и май са получени само 50 % от стойността.
"Кремиковци" дължи над 1.6 млрд.лв., но в тази цифра не е включена държавната помощ от 700 млн. лева, за която Софийският административен съд реши, че няма основание да бъде върната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg