EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Оздравителният план за „Кремиковци" – в съда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оздравителният план за „Кремиковци" – в съда

mail15:46 | 08.01.2010прегледи 602 коментарикоментари 0


Оздравителният план за дружеството "Кремиковци" е внесен днес в Софийския градски съд /СГС/, научи БТА от синдика на завода Цветан Банков.  
Окончателният вариант на плана е бил доработен според предварително заложената в него идея за превръщане на вземанията на кредиторите, които имат право и са изразили съгласие за това, в част от капитала на дружеството чрез увеличаването му и издаването на нови акции.
Банков посочи, че към окончателния вариант на плана е приложен списък с имената на кредиторите, изразили съгласие да запишат акции, паричната оценка на вземанията им по разпоредба от Търговския закон, с броя, вида и номиналната стойност на акциите, които биха придобили при одобряването и влизането в сила на плана.
С оглед на изготвената към 1 септември оценка на пазарната стойност на имуществото на "Кремиковци" е подготвена и изискващата се по Търговския закон съпоставка за степента на удовлетворяване, което би получил всеки клас кредитор при прилагането на оздравителния план, или при разпределението на сумите при евентуалното осребряване на имуществото на комбината.
Банков добави, че са взети под внимание писмените препоръки и изисквания на финансовия министър, отправени миналата година.
Той допълни, че ако оздравителният план бъде приложен, според заявените от кредиторите вземания НЕК би станала мажоритарен собственик на дружеството и ще притежава около 69 на сто от капитала. Банков отбеляза, че на първия и втория етап от оздравяването на дружеството, ако се приложи внесеният днес в съда план, се предвижда в комбината да останат на работа около 2000 служители. В момента заетите в дружеството са 2680. Според експерти, ако оздравителният план не се осъществи, на работа ще останат не повече от 500-600 служители.
По закон предстои съдът да прецени дали оздравителният план е допустим. За да има подобна преценка е необходимо съгласие от финансовия министър за разсрочване на публичните задължения на комбината, както е заложено в плана - за осем години. Няма законоустановен срок, в който министърът трябва да се произнесе.
Съдът би трябвало евентуално до 18 януари да се произнесе относно допустимостта на плана, посочи Банков. Според експерти, ако няма съгласие от финансовия министър, би трябвало съдът да постанови определение за недопускане на плана, защото той няма да отговаря на изискванията на разпоредби от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
Според тези разпоредби, когато се предвижда разсрочване на публични вземания, предпоставка съдът да допусне оздравителния план да бъде разгледан от Събранието на кредиторите е да има предварително съгласие за това на министъра на финансите.
Ако съдът прецени, че планът е допустим, се очаква в 45-дневен срок от деня, в който съдът излезе с определение, той да насрочи дата, на която да се състои събранието на кредиторите. Очаква се това да стане до края на февруари. Ако съдът се произнесе, че планът е недопустим, това може да бъде обжалвано. Едва след процедурата по обжалването може да има яснота дали "Кремиковци" ще премине към ликвидация, уточниха експерти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg