EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ожънаха пшеницата, изкупните цени падат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ожънаха пшеницата, изкупните цени падат

mail11:20 | 03.08.2011прегледи 698 коментарикоментари 0


Стражица се оказа житницата на Великотърновска област, посочва в. „Янтра ДНЕС”. Земеделските кооперации и арендаторите там са постигнали рекордния добив от 441 килограма хлебно зърно от декар. Добрата агрометеорологична година докара в Свищов средни добиви от 426 кг/дка.
254 130 тона пшеница вече са прибрани на зърноплощадките в областта. Ожънати са 634 284 дка. Тази година площите са с близо 50 000 декара повече от миналата година, каза за “Янтра ДНЕС” Пепа Стателова, директор “Аграрно развитие” в Областната дирекция “Земеделие”. Добивите това лято са с 50 000 тона по-високи. Средният добив за областта е 405 кг/дка, което е с 54 кг пшеница повече от декар.
В началото на жътвата търговците на пшеница предлагаха на зелено цени от по 300-320 лева за тон. Сега изкупната цена е паднала под 280 лева за тон. Това е проблем, защото почти всички кооперации задържаха пшеницата, водени от прогнозите за поскъпване на зърното, които не се оказаха реални, коментира Дойка Петрова, председател на областната организация на земеделските кооперации. Тя заяви, че няма данни за спекулативни сделки и измамени зърнопроизводители от търговци.
Старата техника е основният проблем. 130 са машините, които сме спрели заради технически неизправности, каза за “Янтра ДНЕС” Пенчо Недялков, шеф на Контролно-техническата инспекция в областта.
В последния си работен ден зърнокомбайн пред бракуване се запали сред житата в Горна Липница. Полицията и пожарната разследват причините за инцидента. Най-вероятно двигателят е бил презамърсен с масла и от високите температури и многото часове работа това е причинило запалването на комбайна, коментира Недялков. При инцидента няма поражения на житната нива, комбайнерът не е пострадал.
Максимум 30% от земеделската техника във Великотърновска област е напълно нова. 65 % от комбайните и тракторите са втора употреба от Европа. Десетки са неработещите селскостопански машини, които стоят под навесите, но не се бракуват от земеделските производители, защото са ипотекирани срещу кредити в банките, коментира Недялков.
34 235 тона е произведеният тази година ечемик. 27 588 кг е прибраната рапица. Добре вървят засега площите с царевица и слънчоглед. От фуражната култура са засети 449 676 декара, а от маслодайната – 266 914 декара. Площите са повече от миналата година.
Зърнопроизводители ще изпратят нова протестна декларация до премиера Бойко Борисов, стана ясно вчера. Не са изпълнени обещанията на кабинета за осигуряване на безакцизно гориво за сектора. Не е подписана и финансовата рамка за подпомагане на сектора за следващите три години, заявяват от Съюза на зърнопроизводителите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg