EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Одобрени проекти срещу пожари и наводнения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Одобрени проекти срещу пожари и наводнения

mail15:30 | 22.10.2014прегледи 4068 коментарикоментари 0


Европейската комисия одобри проект „Модернизация на противопожарните служби в 86-те градски зони чрез доставката на пожарни коли и противопожарно оборудване“ по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съобщи МРР. Проектът се финансира в рамките на схема „Подкрепа за ограничаване и предотвратяване на рисковете и щетите при пожари в градските агломерационни ареали”, с бенефициент Министерството на вътрешните работи. Това е петият голям проект по ОПРР по смисъла на чл.39 от Регламент (ЕО) № 1083/2006.

Чрез модернизацията на противопожарните служби със съвременно оборудване ще се постигне максимално предотвратяване на рисковете и щетите за човешкия живот и нематериалното имущество по време на пожари и при аварии в градските зони.

С изпълнението на този проект ще бъде възможно да се доставят нови съвременни пожарни коли и противопожарно оборудване за регионалните структури на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Министерството на вътрешните работи. Това ще намали времето за реагиране, времето за пристигане на мястото на произшествието, както и преките щети.

Одобреният от Европейската комисия размер на безвъзмездната финансова помощ е 51 млн. евро, от които 85% е съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие и 15% са средства от националния бюджет. Вследствие на одобрението, минималната цел за ОПРР за 2014 г. по правилото N+2 е намалена с 39 млн. евро – дял на ЕФРР, съгласно финансовия план на големия проект.

Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова взе участие в церемония за представяне и връчване на ключовете на специализирана техника и оборудване за предотвратяване и борба с наводненията по проект „Повишаване капацитета на териториалните структури на ГДПБЗН-МВР за реакция при наводнения“, съобщи МОСВ. Проектът е на стойност 97.3 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“. На церемонията присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Кирил Хаджихристев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и главен комисар и директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" при МВР Николай Николов.

Министър Жекова благодари на екипа на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за извършената работа и положените усилия. „Вярвам, че единствено с активното участие на институции и граждани, бихме могли заедно да работим и да постигнем по-сигурна защита на населението в една по-благоприятна околна среда“, посочи в заключение тя.

По проекта са доставени верижни булдозери, автомобили с повишена проходимост, хидромоторни помпи – контейнерен тип и возими моторни помпи. Целта на проекта е осигуряване на специализирана техника и оборудване за предотвратяване и борба с наводненията, създаване на единна спасителна система, както и повишаване капацитета за управление и оперативна защита при наводнения на ниво ЕС.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153