EUR 1.9558
USD 1.7235
CHF 1.8891
GBP 2.3386
CNY 2.7185
you tube
mobile version

Огромни шефски заплати в ББР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Огромни шефски заплати в ББР

mail15:10 | 01.12.2021прегледи 949 коментарикоментари 0


Как се управлява в момента ББР, питат от ГЕРБ. Според данни, цитирани на брифинг от представителя на партията Димитър Вучев, за последната половин година активите на банката са спаднали с почти 0.5 млрд. лв., сериозни спадове имало в почти всички нейни пера. По думите му, 250 млн. лв. спад на банката и нейните парични средства показва декапитализация.

От 25 май досега ББР е дала 55 кредита, от тях 47 са през микрофинансиращото дружество на банката и едва осем кредита е предоставила самата банка - това е промяна в нея, посочи той. "На 5 август т.г. с решение на МС е предвидено ББР в края на т.г. да отчете загуба от 400 млн. лв. с аргумента, че ще бъде подкрепен бизнесът. Въпросът е къде са парите", посочи Вучев. Това, по думите му, показва и провала на служебното правителство и в частност на принципала на банката - министъра на икономиката.

От политическата сила поставиха въпроса и за високите възнаграждения, които получават четиримата членове на борда на директорите на банката за периода август-септември, като към това са добавят и други възнаграждения. Единствената разлика отпреди промяната е, че не получават бонуси, посочи Любомир Талев.

Става въпрос за етика, показваме промяната как се случва, обясни Георг Георгиев. ББР, според него, може да се твърди, че е модел за управление на страната, който е акомпаниран с липсата на нови оперативни програми, със задлъжняване на държавата, с повишаващите се цени, с нетърпимата вече здравна обстановка. Такъм модел наричаме катастрофален, подчерта той.

ББР генерира загуби, а не печалби в последните месеци, посочиха от ГЕРБ и дадоха точни цифри колко са заплатите на директорите на банката.

Борда на директорите на ББР е от 4 души. Един от тях е Цанко Арабаджиев, който през август и септември е получил по 17125 лв. месечно, в допълнение получава по 2000 лв. от фонда за капиталови инвестиции. Той е представител и към инвестиционния фонд "3 морета". От партията попитаха дали е вярно ли е, че получва от там 13 хил лв. месечно. Ако е така, той получава по 45 хил. лв. общо, сметнаха от партията.

Друг член на банката е Владимир Георгиев. Той е получвал по 15 650 лв. заплата за август и септември, а като част от дружеството на ББР по микрофиннасиране е получил по 1000 лв. през август и 2000 през септевмри.

Другият директор е Живко Тодоров, който е вземал по 24 650 лв. месечно, а Крум Георгиев по 17 125 лв. От дъщерното дружество "Национален гаранционен фонд" Тодоров е получил допълнителни 6000 лв. за август и 5700 лв. за септември. От ББР Лизинг Георгиев пък взел 1145 лв. за август и 1989 лв. за септември, посочиха от ГЕРБ.

Според официално съобщение на банката тя се управлява с възможно най-висока степен на прозрачност за банкова институция. От встъпването си в длъжност през месец юли възнагражденията на новото ръководство на ББР са намалени с приблизително 50% спрямо заплатите при предходното управление.

Средното възнаграждение на новите членове на УС на банката е 16 625 лв. месечно, спрямо получени 47 086 лв. месечно на човек за август 2020 г. и 25 591 лв. месечно за септември 2020 г. Заплащането за дейността на новото ръководство в дъщерните дружества на банката също е редуцирано от 6 000 на 2 000 лева.

ББР е много добре капитализирана, като е българската банка с най-високо ниво на адекватност на базовия собствен капитал от първи ред и не е поставена пред риск за стабилността или ликвидността си. Оперативно банката е на печалба, като са предприети мерки за ограничаване на разходите, както и за намаляване на цената на привлечения ресурс.

Ръководството на ББР направи детайлен анализ на формираните унаследени експозиции, като през 2020 и първите 10 месеца на 2021 г. по тях бяха заделени провизии за очаквани кредитни загуби от сделки, сключени в миналото, в размер от над 180 млн. лв. На този етап първата, най-голяма част от финансовата тежест, е поета. Спадът в капитала на банката е резултат от тази преоценка, както и от начислените провизии по гаранционни програми за фирми и граждани, засегнати от COVID-19,  в размер на 175 млн. лв. 

Данните показват, че ликвидността на ББР към 31.10.2021 (LCR) е 635%. За сравнение, средната стойност за банковата система е 282.8%, т.е. ББР е със значително по-висока от средната ликвидност.

Кредитните загуби са резултат от решенията, взимани от директорите и Надзорния съвет на банката, назначени при предишното управление, при които са отпуснати кредити в особено големи размери към фирми. Последици от тези сключени сделки ще има и през следващите години, като е вероятно те да продължат да тежат на резултатите на банката, тъй като по някои от големите кредити към момента все още текат мерки за намаление на дължимите текущи плащания по мораториума, свързан с пандемията. Пет от осемте големи длъжници на ББР нямат ангажимент да плащат по кредитите си към момента, тъй като ползват гратисни периоди или са се възползвали от възможността за отсрочване на задълженията поради пандемията. Три дружества редовно обслужват заемите си. ББР е стабилна и може да поеме последиците от тези рискове.

Банката отчита нараснал интерес към своите програми и продукти. Припомняме, че след промените в Устава на ББР през юни, който поставя таван на отпуснатите заеми от 5 млн. лв., банковата група потвърди 77 сделки за директно финансиране на стойност 32,7 млн. лева.

Индиректно, през търговските банки в страната, ББР от май до септември е гарантирала 595 кредита на български компании с общ размер 110 760 333 лева.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg