EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ограничаване на плащанията в брой актуални

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ограничаване на плащанията в брой актуални

mail09:00 | 14.01.2011прегледи 2651 коментарикоментари 0


Законът за ограничаване на плащанията в брой трябва да се приеме в сегашния му вид и на второ четене, заяви пред журналисти в Шумен министър Симеон Дянков, цитиран от БТА. Вчера парламентът гласува на първо четене законопроекта, който предвижда суми над 5000 лева да се плащат само чрез банкови преводи или по платежни сметки, а работните заплати също да се изплащат безкасово.
По принцип, колкото по-малко плащания в брой има, толкова по-малко са възможностите за контрабанда и за нерегламентирани дейности, така че аз съм голям поддръжник на този закон и съм убеден, че ще се приеме, заяви Симеон Дянков.
По повод изразената позиция на депутати от ГЕРБ, че на второ четене ще предложат да отпадне изискването за работните заплати, министърът отбеляза, че преди няколко дни неговият заместник Владислав Горанов е предложил проблемът да се реши чрез плащане с дебитни карти. Симеон Дянков допълни, че много държи на границата от 5000 лева за плащания в брой. Ще убеждаваме депутатите, защото Министерството на финансите смята, че законът трябва да се приеме в сегашния му вид и на второ четене, допълни министър Дянков.
Попитан дали е съгласен с доклад на Световния икономически форум, в който се прогнозира, че светът може да премине през нова финансова криза, Симеон Дянков заяви, че финансовата криза няма да се повтори, или поне няма да е в следващите няколко години. По повод изразеното безпокойство от Световната банка за поскъпването на храни и суровини, финансовият министър отбеляза, че се обмисля какви мерки да се вземат на национално и на световно ниво по този проблем.
Симеон Дянков е на посещение в Шумен заедно с министъра в оставка Божидар Димитров, за да се срещне с ръководители на археологическите резервати в Мадара, Плиска и Велики Преслав, с които ще обсъди възможностите за финансиране на дейности в резерватите.
Преди срещата министър Дянков посети Шуменската крепост заедно с областния управител Димитър Александров и кмета на Шумен Красимир Костов. Финансовият министър заяви, че ще осигури средства за завършване на цялата крепостна стена към Шумен, ако специалистите разрешат реставрацията.
Почти е готов списъкът с национални археологически обекти, които ще се финансират приоритетно, за да привличат туристи, посочи Симеон Дянков. Той допълни, че няколко големи обекта, като Трапезица във Велико Търново, голямата базилика в Плиска и вероятно резерватът във Велики Преслав ще получат по-голямо финансиране, защото са привлекателни за туристите и инвестициите ще се възвърнат.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158