EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Обяд с фермерски храни от Балкана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обяд с фермерски храни от Балкана

mail12:00 | 06.07.2015прегледи 967 коментарикоментари 3


На специално кулинарно събитие в Министерството на земеделието и храните на 6 юли 2015 фермери от защитени зони в Западен и Централен Балкан ще представят продукцията си: сирене, мляко, айрян, мед, сладка и др. Храните са произведени от малки местни ферми и бизнеси, подпомогнати по четиригодишния българско-швейцарски проект "За Балкана и хората", който с работата си показва нагледно, че опазваната природа носи приходи на местните хора. Заедно с Ути Бъчваров фермерите ще подготвят обед с продукти от Балкана за близо 300 служители на Министерството и на агенциите към него.
Събитието ще бъде открито в 12,30 часа, понеделник (6 юли).
Производители от млечните ферми в с. Васил Левски (Карловско), Вършец, с. Нефела (Врачанско) и с. Бов (Свогенско) ще донесат овче, биволско и краве сирене, овче, биволско и краве кисело мляко, пастьоризирано краве мляко и айрян. Всички те са регистрирани по Наредба 26 на МЗХ за директните продажби. Продуктите си те ще представят на мобилни хладилни витрини, от които вече продават на фермерския пазар в кв. Борово, София. На трапезата ще има мед от с. Меляне и сладка от горски плодове от с. Превала в Западна Стара планина, както и биологичен мед от два пчелина в Централна Стара планина – на семействата Попови и Начеви от Калофер, първите регистрирани от екипа на "За Балкана и хората".
Промените в Наредбата влязоха в сила преди година в резултат на съвместните усилия на партньорите по проект „За Балкана и хората”, Министерството на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните. През 2012 година фермите за преработка на мляко, регистрирани по Наредба 26 бяха само три, днес са вече 15. Девет от тях са регистрирани с помощта на проект „За Балкана и хората”, а други десет са в процес на регистрация. Осем мобилни хладилни витрини, осигурени по проекта, поставиха началото началото на преки продажби на продукти от Балкана на фермерския пазар в кв. Борово, на изложения и фестивали.
Първото издание на „Обяд с вкусни продукти от Балкана“ се състоя в МЗХ на 1 юли 2014, последвано месец по-късно от кулинарно събитие в резиденцията на швейцарския посланик в София. И тази година фермерите от Балкана ще представят продукцията си на приема на Швейцарското посолство за националния празник на страната. Предстои фермерите да донесат продукция и на Събора в Рожен (17-19 юли) и на Екофеста „Зелените идеи в действие“ на Узана, Габровско (24- 26 юли).
 


Тагове: фермери, мляко, мед
 
Коментари
 
Жаклин - 06-07-2015 г. 12:50:00

Грудев се глези с български деликатеси, когато българския производител има толкова проблеми.

Валя - 06-07-2015 г. 12:51:32

Ей, не са наядоха в това министерство, не се находиха на дегустации, не се нагушиха с рушвети.

Соня - 06-07-2015 г. 12:59:17

И така става. Докато едни работят, други лапат ли лапат!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099