EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обявяват най-зелените градове на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обявяват най-зелените градове на България

mail11:00 | 12.12.2012прегледи 460 коментарикоментари 0


Днес в музея „Земята и хората” ще бъдат раздадени наградите за „Най-зелен град” от националната кампания „Зелена България”, финансирана от ОП „Околна среда 2007-2013 г.”. За втора поредна година Министерството на околната среда и водите стартира национална кампания „Зелена България”.
Редуцираните емисии парникови газове и спестената енергия в резултат от осъществени мерки за енергийна ефективност от общините са основният критерий при номинирането на градовете в категорията „Най-зелен град”. С цел да бъде спазено изискването за равнопоставеност и обективност, Министерството на околната среда и водите извърши проучване на 91 изпълнени общински проекти, финансирани от фонд „Козлодуй”, Националният доверителен екофонд и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Между тях ще бъдат отличени по един град в шест категории според броя на населението в съответната община. Тази година ще бъдат връчени и две поощрителни награди за реализация на проекти „За приветлива градска среда”.
Инициативата за най-зелен град у нас е третият, заключителен за годината етап от националната кампания „Зелена България”. Тя е в три категории: за най-зелен бизнес, за най-активна община по Оперативна програма „Околна среда” и за най-зелен град.
Бургас, Стара Загора, Хасково, Велинград, Лясковец и Павел баня са най-зелените градове в България за 2011 година. Градовете получиха призове „Зелена България" за реализирани инициативи, свързани с опазване на околната среда. Бургас бе отличен като най-зелен град с население над 200 000 души, заради 11-те километра велосипедни алеи, които бяха изградени в последните години, както и проектът на общината за предлагане на велосипеди под наем.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg