EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Общините ще избират модел за отпадъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общините ще избират модел за отпадъци

mail11:10 | 09.11.2023прегледи 481 коментарикоментари 0


Как ще се случи реформата в събирането и оползотворяването на боклука? Какъв ще бъде новият механизъм за определяне на такса смет, разделното събиране при източника и управлението на сметищата?

Таксата смет трябва да стане според количеството. Старият модел следва да отпадне, обясни пред БНР заместник-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов. По думите му до 2025 г. трябва да приключи въвеждането на новия модел.

Ще има разработени модели и всяка община ще може да избира кой модел е най-подходящ за нея. Някои общини вече прилагат такива модели, посочи той, като  "могат да бъдат и хибридни, и съвсем директно измерване на количеството".

До 2038 г. трябва да стигнем до 10% депониране, което е много амбициозна цел. Сега се депонират около 60 на сто от отпадъците, поясни Сиджимов.

"Темповете на запълване при някои депа са много високи. С всичките нови системи, които ще се приложат, тези темпове ще намаляват." Все още има кметове, които постъпват безотговорно, допълни заместник-министърът на околната среда и водите.

Общините са ключов играч в цялата схема по управление на отпадъците. Необходима е интензивна работа през цялата 2024 г. във връзка с промяна на модела за таксата битови отпадъци. Ще се работи за по-мащабно навлизане на разделното събиране, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Десислава Стойкова, юрист и експерт по устойчиво управление в НСОРБ.

В сивите кофи трябва да остане минимално количество отпадък, изтъкна тя.   В кафявите кофи за биоотпадък ще попадат хранителните остатъци. Общините са в очакване и на т.нар. депозитна система за бутилки и кенчета.

Изключително голям проблем е недостатъчният брой на точките за разделно събиране, подчерта Стойкова. "Целта е всички да бъдат стимулирани да се изхвърля все по-малко."

За един голям блок използването на пликове няма да бъде рационално. Може да се използват общи съдове със заключващо устройство и възможност за измерване на обем и количество, поясни експертът.

"Тази кофа може да бъде заключена с индивидуален чип. Може да се определи колко пъти е използвана тази кофа."

Според Десислава Стойкова при оптимално изхвърляне на боклука таксата битови отпадъци може и да намалее. Моделите, които ще бъдат разработени, ще бъдат според вида на населеното място и типа на застрояването. За момента са обособени 8 такива категории./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045