EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Общините също ще налагат ДОО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общините също ще налагат ДОО

mail09:03 | 15.09.2015прегледи 1311 коментарикоментари 0


До 2 процента допълнителен данък върху доходите може да налагат общините от догодина. Тази законова промяна се предлага от Министерството на финансите в рамките на пакета с промени на данъчните закони. С нея се дава право общинските съвети да въведат нов налог върху доходите на гражданите си в диапазона между 0 и 2 процента. Така може да се окаже, че хора с един и същи доход, но постоянен адрес в различни общини, ще плащат различен данък, съобщава БНР.

Според проекта на финансовото министерство 10-процентата ставка върху доходите ни се запазва, като събраните от нея средства ще бъдат насочвани към държавната хазна. Всяка община ще има право да налага нов данък върху доходите, като ставката е между 0 и 2 процента и ще се облагат хората по постоянен адрес. Новият данък ще се събира от Националната агенция за приходите /НАП/ и ще се препраща към общините. Идеята, част от данъка върху доходите да остава в общините, съществува от много години, но досега обсъжданите идеи са били част от 10-процентовия налог да се насочва към тях, а не всяка от тях да решава дали да обложи допълнително гражданите си, или не.

С промените се задължава да плащаме авансов данък върху доходите при еднократно получаване на средства от т.нар. "други източници". Обикновено това са пари, спечелени от награди. Досега те се декларираха веднъж годишно в рамките на данъчната кампания.

С промените ще се извърши и очакваното намаляване на прага на кешовите разплащания. От догодина максимално ще може да плащаме по 5 000 лева в брой, което е три пъти по-малко от сега разрешеното./БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg