EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Общините от Бургас - акционери на Burgas Air

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общините от Бургас - акционери на Burgas Air

mail15:10 | 19.03.2024прегледи 372 коментарикоментари 0


Всички общини на територията на област Бургас да бъдат включени като акционери в нова авиокомпания "Бургас Еър" (Burgas Air), която да бъде позиционирана в областния център, обслужвайки целогодишно полети от Летище Бургас до различни европейски дестинации. Това бе едно от предложенията, които бяха направени по време на работна среща в Областна администрация - Бургас, организирана по инициатива на областния управител Пламен Янев след колективното искане на тринайсетте общини в областта за преразглеждане на точките по концесионния договор за бургаското летище, стопанисвано от "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД.

"Това е съвсем сурова идея за проект за редовни линии за полети от Бургас, които да са базирани на т. нар. "етнически" трафик. Българите, които живеят в Германия към момента са 400 000. Към този "етнически" трафик ще бъдат допълнително продавани седалки на туроператорите, като един самолет ще лети редовно от Бургас, а други два самолета ще за други авиокомпания на т. нар. "мокър лизинг" (лизингова сделка, при която лизингодателят поема допълнителните разходи - бел. авт.), като целта е да се намали стопанския риск за фирмата, като дейността се разпредели в две отделни зони - редовни линии и "мокър лизинг", каза авторът на идеята Момчил Камбуров, представител на българската чартърна компания "Джи Пи Авиейшън" (GP Aviation).

По думите му, предстои до края на април тази година да бъде изготвен и първоначалния бизнес-план на бъдещата авиокомпания, а след това ще се пристъпи към търсенето и на други инвеститори освен общинските администрации. Припомняме, че работната среща бе свикана от областния управител на област Бургас в търсене на възможности за увеличаване на полетите и пътникопотока на Летище - Бургас, което през зимните месеци изпълнява само един полет до Летище Лутън.

"Тревожна тенденция за намаляването броя на полети на Летище Бургас и тяхната все по-голяма ограниченост във времеви диапазон се наблюдава от няколко години. Последствията от това търпим всички. Динамиката в туристическата сфера налага нуждата от спешна реакция", посочи Янев по време на срещата, на която бяха представени и конкретни въпроси, които ще бъдат адресирани до Министерство на транспорта и до концесионера "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. 

Припомняме, че кметът на Поморие Иван Алексиев вече предложи да се създаде сдружение с нестопанска цел "Фонд за развитие на Летище Бургас”, в което да участват кметовете на 13-те общини в региона.

Средствата във фонда да постъпват от туристическия данък. При представянето на идеята Алексиев посочи, че със средствата от фонда в Бургас ще могат да бъдат базирани пет авиокомпании, които да осигурят полети седем дни в седмицата. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg