EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Общини: Проекти в Ст. Загора, Разград, Плевен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общини: Проекти в Ст. Загора, Разград, Плевен

mail16:15 | 13.08.2019прегледи 649 коментарикоментари 0


Договор за финансиране на проект за обновяване на градския зоопарк подписаха Община Стара Загора и "Фонд за устойчиви градове", съобщават от пресцентъра на Общината.
Договорът е за сумата 4 199 939 лв., от които 2 477 964 лв. са съфинансиране от "Европейския фонд за регионално развитие" по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020". Предстои сключване на договор с фирмата, спечелила обществената поръчка. Символичната първа копка на цялостното обновяване на емблематичното място за отмора на малки и големи старозагорци ще бъде през септември. Докато траят ремонтните дейности зооградината няма да работи. Част от животните ще бъдат преместени, обсъждат се варианти за временен подслон. Срокът за изпълнение на обновяването е 18 месеца.
Зоопаркът, който се намира в сърцето на най-големия парк в града - "Митрополит Методий Кусев", е създаден през 1957 и е вторият в страната, след Софийския.
Площта му е от 70 дка и е дом на над 400 животни, от 80 вида, от почти всички континенти.

В Балчик ще бъде изграден спортен парк "Балик" върху терен от близо 28 декара, съобщиха от кметската управа. Общината вече обяви инвестиционното си намерение пред Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна.
В бъдещия комплекс вече има изградена сграда със зала за конференции, фитнес център, офис за съдии, треньорска стая, лекарски кабинет и други. В парка ще се впише зона, моделирана с изкуствени земни форми, за вело- и скейтборд състезания. Ще има и игрища за футбол, баскетбол, тенискортове. Паркът ще привлича и с места за отдих, като свободните от спортните съоръжения територии ще бъдат залесени с иглолистни и широколистни дървета, предвижда проектът.


Община Плевен инвестира 100 800 лева за втория етап от ремонта на историческа сграда, в която се помещава Центърът за работа с деца, съобщиха от общината. Ремонтът се извършва със собствени средства, след като проектът не бе одобрен за външно финансиране. Дейностите извършва плевенска фирма, която спечели обществената поръчка, а срокът за изпълнение е 60 дни.
През 2017 г. бе ремонтиран покривът на южното крило на сградата, а през 2018 г. по проекта "Красива България" беше подменена фасадната дограма, изкърпени бяха участъци от външната мазилка, боядисани - външните стени, почистен и възстановен - каменният цокъл. През годините е извършена подмяна на част от дървената покривна конструкция.
Със започналия ремонт ще се обновят прозорците от вътрешната страна на постройката, ще се възстановят вътрешни первази, ще бъдат заменени с нови керемидите на покрива и участъци от дървената конструкция.
На сградата в центъра на Плевен са запазени две паметни плочи. Едната напомня, че от 1895 г. до 1898 г. там е било Винарското училище, където е учил Александър Стамболийски - водач на БЗНС, общественик и държавник. На втората плоча е написано, че сградата е била Земеделска гимназия, в която от 1946 г. до 1950 г. е учил известният български артист Григор Вачков. Сградата е сред най-красивите стари сгради в Плевен.
 

Община Разград финансира 22 проекта на читалища, съобщиха от общинската администрация. Комисия е разгледала подадените предложения от културните институции в общината, като всички са получили одобрение. Финансирани са проекти на 10 читалища за купуване на озвучителна и осветителна техника, и на три - за доставка на компютърна техника и периферни устройства.
Шест културни институции са получили средства за носии или елементи за носии, сценично облекло и реквизит. На други три читалища са отпуснати пари за подпомагане на организирането на чествания на годишнини, празници, за възстановки на обичаи и ритуали, спектакли, концерти.
Средствата за укрепване и развитие на читалищната дейност в община Разград са от собствени общински приходи и през тази година са завишени на 10 000 лв. - от 5000 лв. през 2018 г., посочват от местната администрация.
Даниела Петрова, старши експерт в Регионалния експертно-консултантски и информационен център "Читалища" в Разград, коментира, че процедурата се е оказала изключително добра практика - както за мотивиране на читалищата в търсенето на допълнително финансиране, разработване и кандидатстване с проектни предложения, така и за разширяване и разнообразяване на дейността им. Тя благодари на ръководството на общината за това, че са повярвали в идеята, подкрепили са я, и вече втора година се подпомага читалищната дейност с общински средства.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4068