EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Общини: Пловдив, Видин, Хасково

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общини: Пловдив, Видин, Хасково

mail15:05 | 08.01.2021прегледи 711 коментарикоментари 0


Екипи на общинската фирма "Чистота" в Пловдив започнаха поставянето на 1100 нови контейнера за смесен битов отпадък, съобщи директорът на общинското предприятие Димитър Георгиев. Новите съдове са пластмасови и са били доставени миналия месец след проведена от Община Пловдив обществена поръчка - 429 от тях са тип "бобър" с вместимост 1100 литра, а така наречените "куки" са 671 броя с обем 120 и 240 литра.
Върху всеки контейнер е залепен стикер с информация за неговото предназначение и "горещия" телефон на "Чистота" за сигнали - 032/675 817. Подмяната на контейнерите започва от централната градска част, като процесът се контролира от еколозите от район "Централен".
Според Георгиев доставката на новите контейнери позволява да се удовлетворят в по-голяма степен нарасналите потребности в появилите се през последните години нови жилищни комплекси. Идеята е всички метални съдове поетапно да бъдат заменени с пластмасови, тъй като те са по-естетични, по-евтини, удобни и дълготрайни, а обслужването им е по-безшумно.

--------------------

Постъпленията в НАП Видин през 2020 година са 69 млн. лева, което е с повече от 2 млн. лева над планираното и с над 2,8 млн. лева повече от предходната 2019 година, съобщават от приходната агенция в града. Запазва се тенденцията за ръст на постъпленията в хазната, като за миналата година той е около 5% спрямо предходната година. През 2020 година данъчните приходи възлизат общо на 20 млн. лева.
От тях над 5,8 млн. лева са платени от бизнеса за корпоративни данъци, а 15 млн. лева от данък върху доходите на физически лица. Общият размер на приходите от осигурителни вноски е 49,2 млн. лева, като от тях 29,5 млн лева са за държавно обществено осигуряване, 13,5 млн лева - за здравноосигурителни вноски и 6,2 млн. лева - за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Според изпълнителният директор на НАП Видин Галя Димитрова 2020 година се е оказала и година на ясно изразена данъчна солидарност, тъй като независимо от трудностите, бизнесът и гражданите коректно са си спазвали ангажиментите към бюджета.

В бюджета на община Видин постъпленията от местни данъци и такси е повече от 83 процента.  Независимо от тежката епидемична ситуация и взетите от Общински съвет решения да бъдат освободени десетки фирми от плащане на тротоарно право и наем на общинска собственост, за първи път общината има такава висока събираемост. Това е показател, че администрацията е мотивирана и работи изключително добре, а реорганизацията на финансовите звена в общината и въвеждането на финансова дисциплина е довела до тези добри резултати.
На община Видин са наложени санкции от над 15 милиона лева от управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда" за програмните периоди от 2007 до 2013 година и от 2014 до 2020 година. Тези санкции са за допуснати нарушения при изпълнението на проекта за Пречиствателната станция във Видин. Част от тези санкции в размер на 1,5 милиона лева са отменени от Върховен административен съд, след заведеното през този мандат дело за изграждането на навес в Пречиствателната станция, уточняват от общината.

---------------------

Почти 300 милиона лева са постъпленията в офиса в Хасково на Националната агенция за приходите /НАП/ през 2020 година, съобщават от приходната администрация. Въпреки пандемията и последвалата безпрецедентна извънредна обстановка, в която работи бизнесът, фирмите и гражданите са внасяли добросъвестно данъците и осигуровките, отчитат от офиса на данъчните.
Данъчните приходи възлизат общо на 135 милиона лв. От тях над 26 милиона лв. са били платени от бизнеса за корпоративни данъци, което е с почти 4 процента повече от 2019 г. Над 51 милиона лв. са внесени като данък върху доходите на физически лица - с 2,5 на сто повече от предходната година, а постъпленията от данъка върху добавената стойност са 50 милиона лв., допълват от НАП.
Общият размер на приходите от осигурителни вноски е 163,2 милиона лв., като от тях почти 97 милиона лв. са за държавно обществено осигуряване, близо 45 милиона лв. - за здравноосигурителни вноски и 21 милиона лв. - за допълнително задължително пенсионно осигуряване, се сочи още в отчета.
От приходната агенция коментират, че 2020 година се е оказала и година на ясно изразена данъчна солидарност. Някои икономически сектори са били тежко засегнати, други са преживяли подем, но общото е, че независимо от трудностите бизнесът и гражданите коректно са спазвали ангажиментите си към бюджета.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg