EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Общини: Въжена линия, саниране, еко печки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общини: Въжена линия, саниране, еко печки

mail07:05 | 25.03.2019прегледи 1292 коментарикоментари 0


Въжената линия в Сливен има нужда от основен ремонт и се предвижда това да стане по проект за интегриран туристически продукт, съобщи Стоян Марков, заместник-кмет по икономическо развитие в община Сливен.
До края на лятото Общината ще кандидатства по ОП "Региони в растеж", финансираща обекти с национално и световно значение, както и съпътстващата ги инфраструктура. Предвидено е и в него да бъде включено историческото място Куш бунар в местността Карандила, като по този начин има възможност да бъде ремонтиран и лифтът.
Преди 45 години на днешния ден е пусната в експлоатация пътническата въжена линия "Сливен - Карандила". Първата копка е направена на 5 януари 1971 година, а тържественото откриване - на 20 март 1974 година. Дължината на линията е 1895 метра. Капацитетът е 270 души на час във всяка посока. Скоростта на въжената линия е 1.6 м/с. Времето,за което пътниците стигат от станция до станция е 20 минути.
Въжената линия е едно от най-бързите средства за придвижване до Карандила, като същевременно е истинска атракция, защото туристите могат да се насладят на разходка отвисоко с изглед към Сините камъни и подножието, в което е разположен градът.

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов символично откри 22 обновени жилищни сгради по проект по ОП "Региони в растеж" 2014 - 2020, съобщи пресцентърът на общината. Още 250 семейства имат обновени жилища. Броят на всички обхванати блокове, заедно с тези по Националната програма за енергийна ефективност, е около 200. Добрата новина е, че имаме още около 2,5 млн. лева и продължаваме със санирането. Стараем се да се организираме възможно най-бързо, да проведем процедура и ако времето позволява до есента да сме готови", е казал кметът д-р Атанас Камбитов. Стойността на проект "Обновяване на многофамилни жилищни сгради в Община Благоевград" е 4 712 109,78 лв., след сключен анекс. Целите, които бяха постигнати са осигуряване на по-добри условия на живот за обитателите на многофамилните жилищни сгради, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда, намаляване на емисиите от парникови газове в атмосферата.

Проект на община Монтана за подмяна на печките на дърва и въглища с котлета на газ и пелети беше одобрен от ОП"Околна среда" на ЕС и ще бъде финансиран с 10,7 милиона лева безвъзмездно, съобщи кметът на Монтана Златко Живков.
Проектът предвижда за 4,5 години да бъдат подменени около 3000 печки на домакинства в Монтана. От 8 април в общината ще се приемат заявления за смята на отоплителните уреди, а след това одобрените ще могат да предадат печка на твърдо гориво и да получат котле за газ или пелети.
Целта на проекта е подобряване качеството на атмосферния въздух в Монтана. Измервания през последните пет години установиха, че през зимните месеци съдържанието на фини прахови частици във въздуха в града е над пределно допустимите норми, а в някои случаи превишението на нормите е с 3-4 пъти. Основният източник на замърсяване са печките на твърдо гориво, с каквито се отопляват половината от домакинствата в Монтана. Очаква се след изпълнението на проекта въздухът в Монтана да бъде чист целогодишно, а заболяванията на дихателната система на хората в града да намалеят.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg