EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обществото икономизира управлението на Борисов

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обществото икономизира управлението на Борисов

mail13:30 | 08.06.2010прегледи 1015 коментарикоментари 0


Явор Иванов

Българското общество икономизира събитията, които се случват при управлението на правителството на ГЕРБ, според Боряна Димитрова от Алфа Рисърч. Агенцията представи национално представително проучване за обществените нагласи, извършено за периода 28 май – 3 юни сред 1200 пълнолетни българи от цялата страна, проведено по метода на пряко стандартизирано интервю.
Сред събитията, които събират най-голямо обществено доверие са запазване на размера на ДДС /77 % одобрение/ , заявеното намерение на кабинета за съкращаване разходите в държавната администрация - 73% одобрение.
Събития с отрицателен обществен отзвук са съкращаване издръжката на университетите, театрите и научни и културни институти – приема се негативно от 56% от анкетираните, проблемите с издаването на документите за самоличност получава негативен вот от 53%, възприеманата като лобистка отмяна на забраната за тютюнопушене на обществените места – събира  41% неодобрение.
Противоречиви са оценките за назначаването на новия здравен министър 26% - 30%, запазването осигуровките на държавните служители да се плащат от държавата - 33 % - 37% .
42% от анкетираните смятат, че обслужването на парите на повечето държавни предприятия от една малка банка, близка до ДПС депутат е проява на формиране на нови, близки до властта кръгове. За 31% от българските граждани това е случайност и сегашната власт не се облагодетелства.
Според Димитрова социолозите изключително рядко наблюдават такава мобилизация на общественото мнение по отношение по казуса „бедни съдийски роднини”.
Едва 2% смятат, че не трябва да се предприема нищо, след като сделките са оформени законно, 6% настояват за търсенето на отговорност от облагодетелстваните лица, а 92% са за проверка на всички подобни случаи, търсене на отговорност и налагане на санкции.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4190