EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обществените поръчки да бъдат опростени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обществените поръчки да бъдат опростени

mail10:20 | 26.10.2011прегледи 506 коментарикоментари 0


Европейският парламент заяви днес, че правилата на ЕС за обществените поръчки трябва да бъдат реформирани, за да се улесни достъпа на малките фирми. Това включва и даването на възможност на властите да възлагат поръчки не само на база на  най-ниската предложена оферта, но и на най-новаторската или на тази, която предлага най-големи екологични и социални ползи. Комисията ще представи своите законодателни предложения по въпроса през декември, съобщи пресцентърът на Европарламента. Обществените поръчки възлизат на около 17 на сто от БВП на ЕС. В незаконодателната резолюция, изготвена от Хайде R?hle (Зелени, Германия), се казва, че използването на парите на данъкоплатците по най-целесъобразния начин е жизнено необходимо за обновяването на икономиката и създаването на работни места, особено по време на криза. Тази резолюция очертава и позицията на Парламента, в навечерието на законодателното предложение за преразглеждане на правилата за обществените поръчки в ЕС, което ще бъде представено от Комисията през декември. "В условията на дълбока криза се нуждаем от ясни и прости правила. Само по този начин обществените власти могат да насърчават иновациите и растежа", подчерта докладчикът преди гласуването.
Сегашните правила за обществените поръчки правят тръжните процедури за договори тромави и скъпи. За да се намали административната тежест за фирмите, членовете на ЕП предлагат в ЕС да се създаде "електронен паспорт за поръчки", доказващ, че притежателят му е в съответствие с правилата на ЕС за обществените поръчки. Други мерки за премахване на административните бариери могат да включват използването на декларации за съответствие и искане на оригиналните документи само от одобрените кандидати или от участника, който е спечелил търга.
По-лесен достъп за малките и средни предприятия
Малките и средни предприятия (МСП) печелят само между 31 и 38 на сто от обществените поръчки по стойност, т.е. много по-малко, отколкото техният общ дял от икономиката (52 на сто от общия оборот) подсказва, че трябва да печелят. Според ЕП разделянето на обществените поръчки на части ще даде на МСП по-добър шанс за наддаване. Те също така искат от Комисията да оцени "дали са необходими допълнителни правила при сключването на договори с подизпълнители, например за установяване на верига на отговорност и по-специално, за да се избягва възлагането на част от поръчките на МСП като подизпълнители при условия, по-лоши от тези, приложими към основния изпълнител".
Не най-евтината, а най-изгодната оферта
Критерият "най-ниска цена" вече не трябва да бъде определящият фактор при възлагането на договори. Според резолюцията, той трябва да бъде заменен с критерия за "икономически най-изгодна оферта" по отношение на икономическите, социалните и екологичните ползи, като се отчитат разходите за целия жизнен цикъл на съответните стоки, услуги или дейности". Членовете на ЕП подчертават, че това важи по-специално за храната за болници, социални заведения за възрастни хора, училища и детски градини, където качеството и производствени методи играят важна роля.  Текстът на резолюцията добавя, че разширяването на обхвата на критериите и системното приемане на алтернативни оферти също ще даде възможност на участниците в търга да предложат нови решения и по този начин обществените поръчки да се превърнат в истинска движеща сила за иновации и да се спомогне за  постигането на целите, очертани в стратегията "ЕС 2020". В заключение, депутатите призовават Комисията да направи преоценка на подходящото ниво на праговете за договори за доставки и услуги, и ако е необходимо - да ги повиши.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg