EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обществена поръчка по проекта IGB

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обществена поръчка по проекта IGB

mail15:34 | 14.11.2017прегледи 11698 коментарикоментари 0


Стартира обществена поръчка за избор на инженер-консултант по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България, съобщи компанията изпълнител „Ай Си Джи Би“ АД. Начало на строителството е предвидено да започне през 2018 г.

Предвид стойността на обществената поръчка, процедурата е обявена както в Регистъра на обществените поръчки към Агенцията по обществени поръчки (АОП) така и в Официален вестник на ЕС.

С обявяването на настоящата процедура проектът IGB навлиза в същинската си фаза на реализация, като чрез серия от процедури за възлагане на обществени поръчки се цели създаването на условия за фактическото започване на строителството в края на първата половина на 2018 г. До края на настоящата година „Ай Си Джи Би“ АД ще обяви още ключови обществени поръчки, гарантиращи стартиране на строителството – за доставка на тръби и за работно проектиране, доставка и строителство.

Предмет на обявената обществена поръчка за избор на инженер-консултант е с цел съдействие на възложителя за реализацията на проекта IGB от провеждането на търговете и по време на строителството до момента на пускане на газопровода в експлоатация, както и управление на всички свързани с проекта основни договори, включително договора за доставка на линейни тръби и договора за възлагане на работното проектиране, строителството и доставки. Прогнозната стойност на обществената поръчка се определя на обща сума от 8,45 млн. евро без ДДС.

Услугите следва да се извършват в съответствие с графика за реализация на проекта при съблюдаване на договорна стратегия, включваща възлагането на два основни договора – договор за доставка на линейни тръби и договор за работно проектиране, доставка на оставащото оборудване, строителство и изграждане, обучение на персонал и пускане в експлоатация на газопровода IGB.

Възложените дейности ще се изпълняват на два етапа – по време на провеждането на процедурите за възлагане на основните договори и в последствие при изпълнение на същинското строителство.

Междусистемната газова връзка Гърция-България предвижда изграждането на газопровод, който пряко ще свързва националните газопреносни мрежи на Гърция и България.

Проектът е получил подкрепата на Министерство на регионалното развитие на Гърция и Министерството на енергетиката на  България чрез Меморандум за разбирателство, подписан през 2009 г. Проектът е обявен за „обект с национално значение“ и за „национален обект.

На ниво Европейски съюз проектът IGB получава финансовата подкрепа в 45 милиона евро по Европейската енергийна програма за възстановяване.

Проектът IGB има статут на проект от общ интерес съгласно регламент 347/2013 и е основен приоритетен проект съгласно инициативата CESEC за междусистемна газова свързаност в Централна и Южна Европа. В този контекст, Европейската инвестиционна банка и други международни кредитори са изразили активен интерес към финансиране на проекта, включително чрез механизми от новия Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). От своя страна българското правителство е предвидило в бюджета за 2017г. достъп до увеличена държавна финансова гаранция при договаряне на заемни инструменти за проекта в размер до 110 милиона евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1008