EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обща стачка парализира Гърция днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обща стачка парализира Гърция днес

mail12:20 | 15.06.2011прегледи 508 коментарикоментари 0


Гърция ще бъде напълно парализирана заради 24-часова обща стачка днес, свикана от синдикатите в знак на протест срещу новите драстични мерки за икономии на правителството, съобщиха гръцките медии. В Атина и други градове на страната за днес са насрочени митинги по призив на двете синдикални централи - Общата  конфедерация на труда (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ), които предупреждават, че стачните действия ще продължат през целия месец.
Заради стачката днес болниците ще работят с намален персонал, градският транспорт ще бъде с нарушен график, влакове няма да се движат, а корабите ще останат по пристанищата. В стачката ще се включат и медиите, банките, държавния  пенсионно-осигурителен фонд ИКА, Националната електрическа компания ДЕИ, телекома ОТЕ, водоснабдителните компании. Редовни обаче ще са въздушните полети от и за Гърция, тъй като съюзът на авиодиспечерите реши да оттегли участието си  в стачката с мотива, че е започнал активният туристически сезон в страната.
Новите мерки за икономии са включени в средносрочна програма на правителството за оздравяване на икономиката, коятотрябва да бъде гласувана от парламента до края на месеца. Приемането й е обвързано с по-нататъшното финансиране на Гърция за излизане от кризата.  За тази година програмата предвижда икономии в размер на6,4 млрд., а до 2015 г. - 28,3 млрд. евро, които трябва да дойдат от данъци, съкращения на държавни служители, орязване на разходите и доходите. Синдикатите протестират също и срещу плановете на правителството за ускорена разпродажба на държавна собственост на обща стойност 50 млрд. евро, които Гърция трябва да събере до 2015 г. по настояване на кредиторите от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, за да покрие дълговете си.

 


Тагове: Гърция, стачка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161