EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Обходът на Кърджали: 15 км, 5 виадукта + 1 мост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обходът на Кърджали: 15 км, 5 виадукта + 1 мост

mail18:05 | 27.07.2016прегледи 2511 коментарикоментари 0


 Инвестиции от 300 млн. лв. ще бъдат направени в Южен централен район на страната по линия на ОП, които са в ресора на МРРБ, коментира на дискусия в Кърджали регионалният министър Лиляна Павлова. Тя подчерта, че през този програмен период фокус на Оперативна програма „Региони в растеж“ е градското развитие и затова около половината от ресурса й – близо 1,5 млрд. лв. е резервиран за най-големите общини, а останалите подкрепят провеждането на реформи в образованието и здравеопазването, както и развитието на инфраструктурата. В тази връзка е променен и подходът на изпълнението на програмата, заради което посоката на развитие на регионите се определя от местните власти, заедно с гражданите и бизнеса.
В рамките на разработения интегриран план за градско възстановяване и развитие на Кърджали са определени три зони за целенасочено въздействие, съобщи Павлова. Тя обясни, че те са за икономическо развитие, където ще бъде развивана инфраструктура в помощ на бизнеса, за социални дейности и за градско развитие, където ще се инвестира в обществени зони. Министърът изрази надежда проектите, които ще се реализират в рамките на този план да бъдат избрани от общината, заедно с гражданите и бизнеса. 21 млн. лв. е ресурсът, който местната власт ще получи от оперативната програма за реализацията им, като тя сама ще ги изготви проектите и ще одобри като междинно звено.
Тя съобщи, че при поставяне на приоритет и интерес от страна на бизнеса, по линия на оперативната програма може да бъде финансирана довеждащата инфраструктура на индустриалната зона на града.
В отговор на въпрос, касаещ изграждането на обходен път на Кърджали, регионалният министър информира, че по него има добър напредък. В последната година има утвърден идеен проект и почти готов технически проект. 15-километровото трасе включва 5 виадукта и 1 мостово съоръжение, които трябва да изведат тежкия трафик от града. Предстои Експертен съвет да одобри окончателния проект, за да се възложи и изпълнява напред в годините, информира Павлова и допълни, че съвместно с областния управител се работи за извършване на необходимите отчуждения на земите, които попадат в обхвата на проекта. Съоръжението е с много висока индикативна стойност и бюджетът не може да си го позволи, затова ще се търсят възможности за финансиране, включително и по линия на програмите за трансгранично сътрудничество, допълни тя.
По отношение на търсените възможности за разширяване на ГКПП „Маказа“ министърът обърна внимание, че и в настоящия момент през него могат да преминават автобуси, но не и камиони. Тя посочи, че страната ни има високи изисквания към митническия и граничен контрол и затова към момента пунктът не може да се разшири. Ако няма обходен път, целият трафик ще се насочи и ще преминава през Кърджали, отбеляза Павлова.
 

 


Тагове: обход, Кърджали
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg