EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Обратно начисляване на ДДС за вносни зеленчуци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обратно начисляване на ДДС за вносни зеленчуци

mail14:10 | 24.04.2019прегледи 790 коментарикоментари 0


Въвеждането на обратното начисляване на ДДС в сектор "Плодове и зеленчуци" ще доведе до намаляване на сивия сектор и нелегалния внос. Това заяви Димитричка Търпанова от Тутракан – заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз. По думите й към момента у нас механизмът е достъпен единствено при доставки на зърнени и технически култури.

Обратното начисляване на ДДС е метод, при който данъкът не се изисква както обикновено от доставчика на стоката или услугата, а се начислява на получателя, каза Димитричка Търпанова, цитирана от БНР.

"Това е насочено срещу всичко, което влиза нелегално през границите - стотици тонове. Търговците внасят продукцията по един лев, която автоматично идва на борсите по 1.20 лева - на нашата цена, защото ние тези 20% ги дължим, а те си ги слагат в джоба", посочи тя.

Въвеждането на обратното начисляване на ДДС в сектор "Плодове и зеленчуци" е въпрос на политическа воля. "Дали държавата иска да стимулира развитието на вътрешното производство на плодове и зеленчуци, или иска да прави внос отвън и да ядем чуждо производство домати и пипер? В момента на европейско ниво готвят схема, която да реши тези вътрешно общностни продажби на плодове и зеленчуци. Защото проблемът не е само при нас. Той е на европейско ниво", отбеляза още Димитричка Търпанова.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg