EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обрат при „Турски поток” - Сърбия се оттегля

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обрат при „Турски поток” - Сърбия се оттегля

mail08:11 | 09.05.2015прегледи 1122 коментарикоментари 0


Газопроводът Турски поток ще бъде пуснат в експлоатация през декември 2016 година, съобщи ръководителят на Газпром Алексей Милер в комюнике на газовата компания, цитирано от ТАСС."Постигнато е споразумение (между Русия и Турция - бел. ред.) за започване на пускане в експлоатация и доставки на газ по Турски поток през декември 2016 година. В графика си за работа по проекта Турски поток Газпром ще се основава на постигнатите днес споразумения", посочи Милер след среща с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, цитиран в съобщението.
По-рано заместник-председателят на управителния съвет на Газпром Александър Медведев беше казал, че четвъртата (последна) част от Турски поток ще бъде построена до 2020 година. Голяма част от маршрута на Турски поток по дъното на Черно море съвпада прекратения през декември миналата година маршрут на Южен поток, отбелязва ТАСС. Мощността му ще бъде 63 милиарда кубични метра газ, от които 47 милиарда ще се доставят до нов газов разпределителен център на гръцко-турската граница.Строежът на газопровода е поет от компанията Газпром Руская.
В Белград смятат за невъзможно строителството на продължение на газопровода "Турски поток" на сръбска територия. Това заяви в интервю за "Интерфакс" президентът на страната Томислав Николич. "Казвам, че реализиране на "Турски поток" (на територията на Сърбия) е невъзможно и от това направление ние няма да получаваме газ", каза още той. По-рано посланикът на Сърбия в Русия Славенко Терзич заяви, че страната е заинтересована от участието в "Турски поток", но този въпрос се намира в етап на обсъждане. Според него решението на Москва да се откаже от реализирането на проекта "Южен поток" и да се достигне до договорености за изпълнението на "Турски поток" усложнява ситуацията на Сърбия в сферата на енергийната безопасност.
На конференция в Берлин шефът на „Газпром” Алексей Милер и руският министър на енергетиката Александър Новак съобщиха официално, че Русия няма да продължава договора за транзит на природен газ с Украйна след 2019 година и посъветваха ЕС да започне изграждането на газопроводи от гръцко-турската граница веднага.

Но според мен, никой нищо не трябва да строи, защото „Турски поток” просто няма да го има. Това пише Михаил Корчемкин, собственик на East European Gas Analysis в руското издание на „Форбс”, цитиран от он лайн изданието на „24 часа”.

Според експерта, „Газпром” трябва да преодолее много препятствия, за да реализира обявения от Владимир Путин проект. На първо място, руската компания изпитва остра нужда от финансиране, което е трудно да намери в условията на наложените от ЕС и САЩ санкции. Корчемкин напомня, че не е било осигурено финансиране и за „Южен поток”, въпреки че в този проект са били ангажирани кредитоспособни партньори.
На второ място, Русия трябва да промени външната си политика и да не дава поводи на ЕС, САЩ и Швейцария да наложат забрана за продажба на „Газпром” услуги по строителството на подводната част на газопровода, тъй като всички компании, които могат да извършат това, са от тези страни.
Но дори тези трудности да бъдат преодолени и тръбата все пак стигне до гръцко-турската граница, пак не е сигурно, че природния газ от Русия ще намери своите купувачи. Голяма част от капацитета на „Турски поток” е предназначена за Италия, има договор между „Газпром” и Eni до 2035 година, който предвижда закупуването на синьото гориво да става на северната граница на Италия.
Това означава, че някой трябва да инвестира в газопровод от 1500 километра от гръцко-турската граница до северната граница на Италия. „Газпром” вече заяви, че това е работа на ЕС, а ако това не стане, продажбите за Италия няма как да бъдат извършени.
Но тук идва друг казус- в САЩ влезе в сила закон, който дава право на президента да наложи санкции на „Газпром”, ако компанията намали доставките за страните от НАТО ( Ukraine Freedom Support Act of 2014) . В това число и спиране на финансирането на руската компания. Без външно финансиране цялата руска Източна газова програма ще бъде прекратена.
Затова, европейските партньори на „Газпром” не трябва да предприемат нищо, могат просто да стоят и да чакат естествената смърт на проекта „Турски поток”, завършва експертът.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg