EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Оборотите /цени/ в търговията на дребно без промени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оборотите /цени/ в търговията на дребно без промени

mail13:10 | 12.09.2023прегледи 387 коментарикоментари 0


През юли 2023 г. оборотът по съпоставими цени в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" запазва нивото от предходния месец, съобщава НСИ. Данните са предварителни и сезонно изгладени, уточняват от националната статистика.

Оборотът отбелязва спад във всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 4,6 на сто, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0,9 на то, и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 0,3 на сто.

Оборотът в търговията на дребно нараства с 1,6 на сто спрямо същия месец на 2022 г. въз основа на календарно изгладени данни.

Нарастване на оборота се наблюдава в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 8,7 на сто), докато в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано понижение - съответно с 1,9 на сто и с 0,6 на сто.

Индексът на промишленото производство се понижава с 1,3 на сто през юли 2023 г. в сравнение с предходния месец. Данните са предварителни и сезонно изгладени.

Намаление спрямо предходния месец е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8,4 на сто, в добивнатa промишленост - с 8,1 на сто, а увеличение в преработващата промишленост - с 0,9 на сто.

През юли 2023 г. е регистриран спад с 11,5 на сто на календарно изгладения индекс на промишленото производство спрямо съответния месец на 2022 година.

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 42,6 на сто, в добивната промишленост - с 23,5 на сто, и при преработващата промишленост - с 3,1 на сто.

През юли 2023 г. индексът на продукцията в сектор "Строителство" е без изменение спрямо предходния месец. Намаление с 0,1 на сто е отчетено при гражданското/инженерното строителство, а продукцията от сградното строителство е без промяна. Данните са предварителни и сезонно изгладени.

Календарно изгладените данни показват намаление от 1,8 на сто на строителната продукция в сравнение със същия месец на 2022 година. При гражданското/инженерното строителство е регистрирано понижение с 3,8 на сто, а при сградното строителство - с 0,2 на сто, информира НСИ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg