EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Облигациите на развитите страни - на дъното

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Облигациите на развитите страни - на дъното

mail17:05 | 10.06.2016прегледи 961 коментарикоментари 0


Всички инвеститори се стараят да избягват вложения в рискови активи, а един от сигурните инструменти са облигациите и най-вече на развитите държави. Тяхното търсене напоследък доведе до спад на доходността им, обобщават анализаторите от специализирания сайт Zerohedge.com.

Факторите, които изнервят инвеститорите, са няколко. На първо място е водената от Федералния резерв на САЩ (ФЕД) непоследователна политика, а в изявленията на неговите висши представители напоследък се усеща известна нескрита нервност.

Регулаторът така се е дискредитирал напоследък, че принуждава големите пари да търсят тихи пристанища. Освен това, все още много неизвестни има около референдума за излизане на Великобритания от ЕС, а ако това се случи, Brexit ще окаже много голямо негативно влияние върху финансовите пазари и дори може да се стигне до панически разпродажби.

На този фонд индексът на „Блумбърг" Developed World Bond Yield, който отразява доходността на облигациите на развитите страни, спадна до рекорден минимум от 62 базисни пункта. Любопитно в случая е, че доходността на облигациите отдавна се движат в обратна посока, за което отдавна предупреждават икономисти. Тази тенденция започна през 2011 г., когато Бен Бернанке, тогавашният шеф на ФЕД, обяви в Джаксън Хоул предстоящия старт на програмата за изкупуване на правителствени облигации QE2.

В допълнение, натискът върху доходността на облигации оказва и монетарната политика на големите централни банки. Японската централна банка и Европейската централна банка например провеждат мащабни програми за изкупуване на активи, а ФЕД продължава да обещава, че ще повиши лихвите, в което вече почти никой не вярва.

Още в края на миналата година експерти, попитани от „Блумбърг", прогнозираха, че доходността на 10-годишните облигации към 30 юни ще спадне до ниво от 2.55%, но времето ги изпревари и тези дългови книжа се търгуват при доходност от 1.73%. Само за половин година ситуацията на дълговия пазар се промени кардинално.

В крайна смета, става ясно, че подкрепа на строгата монетарна политика намалява, особено след слабите данни за пазара на труда най-вече в САЩ./ Инфосток


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037