EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Облигациите на Ирландия и Португалия с рекордни лихви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Облигациите на Ирландия и Португалия с рекордни лихви

mail16:45 | 28.09.2010прегледи 696 коментарикоментари 0


Лихвите по десетгодишните ирландски и португалски държавни облигации достигнаха днес по обяд най-висока стойност от въвеждането на еврото преди 10 години на фона на засилващото се безпокойство за икономиката на двете страни, изправени пред
проблеми с платежоспособността, предаде Франс прес.
Към 12.45 часа българско време дългосрочните лихви по ирландските облигации достигнаха 6,591 процента или с 16 базисни пункта над стойността им снощи, а доходността на португалските облигации нарасна с 23 базисни пункта до 6,518 на сто. Това е най-високата стойност от създаването на еврозоната.
Дъблин и Лисабон, които са обект на засилено внимание, предизвикват засилване на напрежението на финансовите пазари.
Ирландското правителство тази седмица ще обяви стойността на спасителния план на една от основните банки в страна, Anglo Irish Bank, докато Португалия, която е застрашена от политическа криза, среща трудности с приемането на бюджета за 2011 година. Всичко това предизвиква предпазливост на финансовите пазари и води до увеличение на лихвите по облигациите или доходността за инвеститорите при придобиването им.
Поради това спредовете (разликата в лихвите) с германските облигации, които служат за референция в еврозоната, започнаха да растат като свидетелство за подозрителността на инвеститорите.
Така, за да могат да взимат заеми, Ирландия и Португалия трябва да предлагат на инвеститорите лихви с над 400 базисни пункта по-високи от предлаганите от Германия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg