EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Облекчени процедури по структурните фондове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Облекчени процедури по структурните фондове

mail14:30 | 16.06.2010прегледи 1082 коментарикоментари 0


Днес в Европейския парламент в Страсбург официално бе подписан Регламентът, който променя Общия регламент за Структурните фондове (ЕО 1083/2006), по чийто проект бе докладчик българският евродепутат Евгени Кирилов. В церемонията по подписването участваха председателят на Европейския парламент Йержи Бузек и Държавният секретар по европейските въпроси на испанското външно министерство Лопес Гаридо, представляващ председателството на Съвета, съобщиха за БТА от ЕП.
С изменението на Общия регламент за структурните фондове се въвеждат много полезни мерки за държавите-членки, които засягат и България. Част от мерките са в отговор на затрудненията, породени от икономическата криза. С другата част от промените се намалява сложността и се изясняват редица процедури, с което се цели бенефициентите и управляващите органи да бъдат улеснени и стимулирани при използване на европейските средства. Едно от непосредствените положителни въздействия на новите изменения е удължаването на периода за усвояване на средствата от структурните фондове предвидени за 2007 г. и така те няма да бъдат загубени, а инвестирани в отложени или забавени проекти.
Държавите, също така,  вече няма да губят, а ще могат отново да използват парите при засечени и коригирани от самите тях нередности при частичното затваряне на оперативните програми.
Въвежда се и допускането на нови видове гаранции за авансовите плащания, с което се цели по-лесно и по-бързо парите да стигат до бенефициентите. 
"Новите мерки целят да влезе свеж финансов ресурс в страните-членки, именно чрез структурните фондове", заяви Евгени Кирилов.
С днешното подписване приключи процедурата по съвместно вземане на решение между Съвета и Европарламента по изменението на общите правила за структурните фондове. Новият регламент ще влезе в сила след публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз, което се очаква да стане до края на месеца, се отбелязва в съобщението.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg