EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Облекчени данъчни процедури за работещи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Облекчени данъчни процедури за работещи

mail18:20 | 13.10.2011прегледи 1482 коментарикоментари 0


Физическите лица, които през годината са придобили само доходи от трудови правоотношения, не дължат допълнително данък или няма да ползват данъчни облекчения, вече не са длъжни да подават годишна данъчна декларация в НАП. Това предвиждат промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, публикувани на интернет-страницата на МФ. В момента лицата, които получават доходи само от трудови правоотношения, но останат без работа или сменят работодателя си, бяха длъжни да подадат декларация в НАП. Предвиждат се и санкции за некоректни работодатели, които не издават служебни бележки за доходите на служителите си. Промените засягат и декларирането на данъци от наеми на имущество, което е собственост на сграда - етажна собственост. Досега фирми и лица, наели помещения в многофамилни сгради, бяха длъжни да издават служебни бележки и сметки за изплатени суми на всички собственици, съобразно приспадащата им се част от идеалните части в сградата, а собствениците, получатели на дохода - да го декларират в годишните си данъчни декларации.

С промените в закона платецът няма да има задължението да издава служебни бележки, а физическите лица, получатели на дохода, няма да имат задължението да декларират този доход в годишната си данъчна декларация. Платецът на дохода ще удържи дължимия данък от наема и следва да го преведе в бюджета. Облекчава се и механизмът за определяне на годишния данък, чрез въвеждане на правилото данъчното задължение да се закръглява към всеки кръгъл лев. Целта е да се намалят разходите на данъкоплатците и приходната администрация за обслужване на минимални суми за внасяне или възстановяване, посочват от МФ.
 Закръгляването на дължимите суми ще е винаги в полза на данъкоплатеца, уточниха от МФ. Ако дължимата сума е 100,84 лв. , то лицето ще трябва да плати само 100 лв. С промените в ЗДДФЛ се въвежда задължително деклариране на печалбите от хазартни игри и доходи от разпореждане с финансови инструменти в годишен размер над 5 000 лв. Отстъпката в размер на 5 на сто от дължимия данък при внасяне на данъка до 10 февруари или при подаване на декларацията по електронен път ще се ползва, само ако авансовият данък е внесен от лицата в срок, предвиждат още от МФ.
Субсидиите, полагащи се на тютюнопроизводители и земеделски производители, които е трябвало да бъдат получени през 2009 г. (или предходни години), но не по вина на лицата са получени през 2011 г. или следващи години ще се считат за необлагаем доход, предвиждат още промените.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158