EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Облакът вулканична пепел в Белгия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Облакът вулканична пепел в Белгия

mail10:20 | 25.05.2011прегледи 787 коментарикоментари 0


Облакът с вулканична пепел от Исландия достигна към 2,00 ч. тази нощ Белгия, съобщиха медиите в кралството. От снощи са анулирани полети единствено на авиокомпания Brussels Airlines към Стокхолм, Гьотеборг, Хамбург, Копенхаген, Осло, Нюкасъл и Единбург. В информациите се отбелязва, че облакът е достигнал белгийското въздушно пространство по-рано от очакваното. В сайта на основното летище на Брюксел "Завентем" се посочва, че засега не се предвиждат допълнителни затруднения в движението на полетите, но актуална информация ще бъде осигурявана в социалните мрежи Туитър и Фейсбук. В сайта на южното летище на столицата "Шарльороа" се съобщава, че всички планирани до този час полети се изпълняват по разписание, включително и днешния до София, който е излетял към България навреме, в 8.15 часа.
Облакът от пепел от исландския вулкан Гримсвьортн по-рано достигна Швеция и това се отрази на въздушния транспорт. На гьотеборгското летище Ландсветер, намиращо се на западното крайбрежие на страната, са отменени около 20 полета, съобщиха шведски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС. По данни на европейската организация за безопасност на въздушния транспорт (Евроконтрол) общо вчера в Западна Европа, най-вече във Великобритания, са били отменени около 500 полета.
По данни на метеорологичната служба към 1 ч. сутринта в сряда във въздушното пространство на Великобритания няма да има вулканична пепел, се казва в декларация на службата. Специален самолет на британската авиокомпания British Airways се отправи към Северна Англия и Шотландия, за да събере данни за условията във въздуха. Получените данни ще бъдат анализирани на летище Хийтроу, посочва ИТАР-ТАСС.
Летищата в Бремен и Хамбург бяха затворени съответно в 5 ч. и 6 ч. местно време тази сутрин заради облака вулканична пепел, предаде DPA. Към 10 ч. може да бъде затворено и летището в Берлин, посочи Reuters. Германската служба DFS, отговаряща за сигурността на въздухоплаването, съобщи, че решението за затваряне на тези летища е взето след предупреждението на метеоролозите, че концентрацията на вулканичната пепел във въздуха в някои райони над Северна Германия ще се приближи до стойности, при които може да възникне заплаха за сигурността на полетите. Летището в Хановер е на границата на зоната със замърсен въздух, но засега няма яснота дали и то ще бъде затворено. Службата прикани пътниците в Германия да се информират от авиокомпаниите за анулираните полети и предупреди, че не се знае докога летищата ще бъдат затворени. Европейската служба Евроконтрол съобщи вчера, че пепелта ще се разнесе над Дания, Норвегия и Южна Швеция, след като снощи достигна Северна Германия. Според европейската комисия не се предвижда затваряне на голяма част от въздушното пространство, но въпреки това еврокомисарят за транспорта Сийм Калас предупреди, че европейците трябва да се подготвят за много трудна седмица за въздушния транспорт. Гримсвьотн, най-активният вулкан в Исландия, изригна в събота най-силно от близо един век, напомня AFP.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg