EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обама:Лобисти спирали финансовата реформа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обама:Лобисти спирали финансовата реформа

mail09:41 | 14.12.2009прегледи 494 коментарикоментари 0


Американският президент Барак Обама осъди тайното споразумение между републикански конгресмени и лобисти от Уолстрийт, съюзили се според него, за да не допуснат нови регулации на практиките във финансовия сектор, предаде Франс прес.
Миналата седмица, републикански политици от Камарата на представители събраха над 100 от главните лобисти от финансови сектор, за да поискат от тях да удвоят усилията си за блокиране на голямата финансова реформа, заяви Обама в седмичното си обръщение, предавано по радиото.
Те всъщност нямаха нужда от насърчаване, каза президентът за представителите на групите за оказване на влияние, които имат стабилни привърженици в Конгреса. Тези лобисти вече похарчиха над 300 милиона долара в опит да повлияят върху дебатите тази година, увери аудиторията Обама.
Камарата на представители в Конгреса одобри законопроект за "Реформа на Уолстрийт", предвиждащ създаване на финансова агенция за защита на потребителите, чиято цел е регламентирането на някои финансови продукти и избягване на порочните практики.
Проектът обаче трябва да бъде одобрен от Сената, смятан за по-консервативен, въпреки че демократите в него са мнозинство. Текстът няма да бъде гласуван преди 2010 г., отбелязва АФП.
Финансовият сектор и "агентите му" в Конгреса твърдят, че реформи като създаването на финансова агенция за защита на потребителите, ще ограничи избора на същите тези потребители и че евентуални нови регулации и системи за надзор ще попречат на иновациите на финансовите пазари, каза президентът.
Само че американците няма да допуснат да станат жертва на неясни разходи, на договори, чието съдържание се променя с времето, и на дълги страници, изписани със ситни букви, добави Обама.
Иновациите вероятно трябва да се поощряват, но не и рискованите машинации, които застрашават цялата ни икономика, подчерта президентът.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg