EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Обама обеща строга регулация на финансовия сектор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Обама обеща строга регулация на финансовия сектор

mail09:45 | 28.01.2010прегледи 424 коментарикоментари 0


Президентът на САЩ Барак Обама обеща по-строга регулация на финансовия сектор по време на годишното си обръщение "За състоянието на съюза", предават световните агенции.
Американският президент заяви още, че е ненавиждал спасяването на банките, но го е подкрепил, за да предотврати задълбочаването на кризата, предадоха Reuters и Associated Press.  
 "Аз го мразех и вие го мразехте", каза в речта си Обама, опитвайки се да бъде съпричастен към общественото недоволство от начина, по който Вашингтон помогна на Wall Street за сметка на данъкоплатците. Той призна, че големите банки, които са се възползвали от помощта, са били същите, които са предизвикали  кризата. Но обясни, че е застанал зад плана за спасяване на финансовия сектор, за да стабилизира пазарите и да предотврати по-тежките последици за заетостта и сектора на жилищата.
Обама заяви, че целта му не е да наказва банките, а да защити американската икономика.
Той заяви, че няма да подкрепи намаляването на данъците за петролните компании, управителите на фондове и служителите, които печелят по над 250 000 долара на година.
Президентът каза, че ще издаде указ за създаването на финансова комисия, и предложи тригодишно замразяване на финансирането на някои правителствени програми. Той също така обеща САЩ да засилят рефинансирането, за да помогнат на хората за купуването на жилища при по-поносими ипотеки.
Сред основните приоритети за тази година Барак Обама посочи създаването на работни места и призова Конгреса да приеме редица мерки за намаляване на безработицата.
"Хората нямат работа. Те страдат. Те се нуждаят от помощта ни. И аз искам незабавно на бюрото ми законопроект за заетостта", каза Обама в своята реч пред Конгреса. "Заетостта трябва да бъде приоритет номер едно за нас през 2010 г.", подчерта той.
Президентът предложи допълнително намаляване на данъците за средната класа и данъчни облекчения за средните предприятия, които разкриват нови работни места или увеличават заплатите.
Обама призова 30 милиарда от парите за спасяване на банките да се използват за кредитиране на малкия бизнес.
По отношение на здравната реформа, президентът на САЩ изрази решимост
да преследва докрай заложените цели, въпреки променилото се съотношение на силите, и защити с икономически аргументи усилията си в тази насока, съобщават световните агенции.

 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165