EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ОАЕ ще подобрява ЯР TerraPower

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОАЕ ще подобрява ЯР TerraPower

mail11:40 | 06.12.2023прегледи 722 коментарикоментари 0


Държавната компания на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ЕНЕК (ENEC) подписа споразумение с компанията на Бил Гейтс за подобрени ядрени реактори "Терапауър" (TerraPower) за съвместно разработване на такива реактори в ОАЕ и други страни, предаде Ройтерс.

Меморандумът за разбирателство идва във време, когато ОАЕ иска да увеличи ядрения си капаците, а по време на форума в Дубай 20 страни обявиха, че ще утроят до края на десетилетието ядрените мощности, за да се борят с промените на климата.

"Ние в ОАЕ търсим бъдеще с чисти електрони и молекули, което може да стане реалност с помощта на подобрените реактори", каза главният изпълнителен директор на ЕНЕК Мохамед ал Хамади по време на церемонията. "Изваждането на пазара за подобрени ядрени технологии е ключово за декарбонизацията", допълни главният изпълнителен директор на "Терапауър" Крис Левеск.

ОАЕ разполага сега само с един традиционен ядрен реактор, който влезе в експлоатация през 2020 г.

"Терапауър" разработва демонстрационен проект за подобрен реактор в щата Уайоминг, като се очаква той да заработи и да бъде включен в електропреносната мрежа през 2030 г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg