EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ОАЕ купува 160 ракети "Пейтриът" от САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОАЕ купува 160 ракети "Пейтриът" от САЩ

mail11:31 | 15.05.2017прегледи 1299 коментарикоментари 0


САЩ ще продадат на свой съюзник в Залива - Обединените арабски емирства, 160 ракети "Пейтриът" на обща стойност около два милиарда долара. Това съобщи американското военно министерство, предаде Франс прес.
Както се изисква при сделка за продажба на оръжия от Вашингтон, Държавният департамент одобри продажбата на 160 ракети, искани от ОАЕ, а министерството на отбраната информира за нея Конгреса, който може да се противопостави, уточни в комюнике Пентагонът.
Този оръжеен договор "ще стане принос към външната политика и националната сигурност на САЩ, като засили сигурността на важен съюзник, който е бил и продължава да бъде сила, съдействаща за политическата стабилност и икономическия напредък в Близкия изток", посочва Вашингтон.
Продажбата на 60 ракети "Пейтриът" Пи Ей Си-3 и 100 ракети "Пейтриът" Джи И Ем-Ти "ще засили способността на ОАЕ да отговаря на днешните и бъдещите заплахи от страна на летателни апарати и ракети", допълва Пентагонът, без обаче да спомене Иран - големия шиитски съперник на сунитските монархии от Залива.
Сделката "няма да промени основния военен баланс в региона", добавя ведомството.
ОАЕ са съюзник на САЩ, но в отношенията между Вашингтон и страните около Персийския залив се появи напрежение през управлението на Барак Обама поради предприетото от него плахо сближаване с Иран. Емирствата, от друга страна, са част от арабската военна коалиция начело с Рияд, която се бори в Йемен с бунтовниците хуси, подкрепяни от Техеран./БТА


Тагове: ОАЕ, ракети, САЩ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905