EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Оpen banking - новият тренд в счетоводството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Оpen banking - новият тренд в счетоводството

mail09:03 | 15.04.2022прегледи 2719 коментарикоментари 1


Емил Тихолов

Отовореното банкиране отдавна не е новина за страните с модерни икономики. Дори у нас през последните 2 години то трансформира цели сектори от бизнеса: банковата сфера, кредитирането, разплащанията. Хората в тези сфери първи осъзнаха, че могат да печелят реално от въвеждането на платформи и услуги, интегриращи отвореното банкиране.

Eдин от секторите, където отвореното банкиране може да има сериозна роля както за оптимизиране на процесите и разходите, така и за по-големи печалби и повече клиенти, е счетоводството. Отвореното банкиране дава значителен тласък на пазара на счетоводен софтуер, който от своя страна бележи експоненциален растеж. Очакванията са пазарът на счетоводен софтуер в световен мащаб да достигне 19,59 милиарда долара до 2026 г.

Три са потенциалните групи в тази сфера, които извличат  огромни ползи от въвеждането на тази иновация в ежедневието си.

Все повече български компании, предлагащи счетоводен софтуер и ERP решения (“Микроинвест”, Nula.bg, Prim.bg ), базират продуктите си на възможностите на отвореното банкиране. Повярвали в бъдещето на отвореното банкиране, те вече печелят от оптимизиране на процесите, освобождаване на човешки ресурс за други дейности и привличане на нови клиенти.

Друга група са фирмите, при които счетоводството е инхаус дейност. В търсене на оптимални решения в трудните за бизнеса последни години и очакваните ползи, те пристъпват към директна интеграция на продукти, базирани на отвореното банкиране, в своите системи. Така оптимизират и автоматизират процесите и пестят ресурси. Тези решения са особено предпочитани и приложими в електронната търговия, дистрибутоските компании, компании във финансовия сектор, застрахователи и други.

Трета група са специализираните в счетоводните услуги компании. Те са най-заинтересовани да се възползват от отвореното банкиране, за да увеличат приходите си и да увеличат клиентелата си. Това става чрез автоматизация на процесите, оптимизиране на разходите и освобождаване на ресурс за привличане и обслужване на повече клиенти, които получават по-добро обгрижване.

Две са основните ползи, които водят до качествено ново развитие на счетоводството като бизнес: автоматизиране на процесите свързани с банковите операции базирайки се на  автоматичен импорт на данни и цялостна картина на финансовото състояние.

Автоматичен импорт на данни

Много от популярните счетоводни платформи у нас все още разчитат на остарели начини за импорт на данни. Често документи и банкови извлечения се качват ръчно. Това обикновено означава първо сваляне на извлечения от банкови сметки във формати CSV, OFX или QIF, а след това - импортиране на данните от тях в счетоводния софтуер и съгласуване на транзакциите. Всичко това изисква много време и човешки ресурс, защото процесът се повторя за всеки клиент, за всяка банкова сметка.

Освен, че отнема много време и изисква участие на много хора, в този процес има голяма опасност от оперативна човешка грешка. И споменах ли, че всичко се прави на ръка?

Но с навлизането на отвореното банкиране  счетоводните фирми преминаха на ново ниво от развитието си. Те вече могат да имат достъп до финансовите данни на клиентите си в реално време, да черпят информация директно от банковите им сметки, да виждат техния баланс и историята на транзакциите. Процесът на импорт на данни в счетоводния софтуер е улеснен, премахната е необходимостта да се актуализира информацията чрез постоянно добавяне на банкови транзакции. И не остава място за грешки.

Какво означава това – по-ниски разходи, по-висока ефективност, по-голяма сигурност.

Пълна картина

Другата ключова полза от отвореното банкиране е за всички притежатели на банкови сметки - лични и корпоративни. Те могат да имат пълна картина за финансовото си състояние, да виждат всички сметки в различни банки, да проследяват транзакциите си, да прехвърлят средства от сметка в сметка.  И всичко това на едно място.

С един поглед върху данните за бизнес транзакциите, счетоводителите заедно с клиентите си могат да анализират и да предприемат действия въз основа на тази цялостна картина, вместо да преглеждат парче по парче пъзела на финансовото състояние.

С въвеждането на базирани на Отворено банкиране услуги доставчиците на счетоводен софтуер не само създават стойност за своите клиенти, но поставят и основите за автоматизацията на процесите. И въпреки, че счетоводните услуги не са сред най-отворените към въвеждане на иновации, ако хората, които се заниват с този бизнес, осъзнаят, че имплементирането на тези услуги може да доведе до 30% подобряване на ефективността в работата им, пестейки ценни ресурси като време и хора и минимизирайки възможността за оперативни грешки, мнозина биха отворили бизнеса си за отвореното банкиране.

Ползи

По данни на Openbanking.bg  добавената стойност от въведените през 2021 г. решенията, базирани на отворено банкиране само в сферата на счетоводството в България, е за над 4,8 млн. лв. Според Михаел Михайлов, директор Бизнес развитие в IRIS Solutions, ефектът би могъл да бъде удвоен, ако повече компании осъзнаят ползите, които може да им донесе въвеждането на базирани на отворено банкиране продукти и услуги.

Според Михайлов отвореното банкиране пести на счетоводителите в България над 600 000 човекочаса годишно.

 


 
Коментари
 
Елена - 29-04-2022 г. 16:33:37

Някой май много е бил разсеян като е чел икономически новини по чужди сайтове. Голям майтап...

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990