EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Няма сключена сделка за пшеница от новата реколта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма сключена сделка за пшеница от новата реколта

mail18:14 | 03.07.2009прегледи 769 коментарикоментари 0


harvest_field1Досега няма нито една реализирана сделка за пшеница от новата реколта на Софийската стокова борса. Това каза за Агенция „Фокус” Антонина Белопитова, директор на Дирекция „Търговия и информация” в стоковата борса. В момента новата реколта на борсата се купува в диапазона 170-220 лв. за тон в зависимост от транспортните разходи и се предлага в диапазона 220-250 лв. за тон. Цените са по-ниски спрямо тези през миналата година. „Миналата година стартирахме новата реколта на нива между 290 и 320 лв. за тон”, каза тя. Много са причините за по-ниските цени на пшеницата от новата реколта. Едни от глобалните причини са финансовата криза и спадът на потреблението, добрата реколта и големите преходни запаси, освен това в световен мащаб цената на пшеницата пада – особено в Унгария, Русия, Украйна, Казахстан.
Предлагането и търсенето на борсата в момента са почти еднакви. Транспортният разход е един от важните фактори за сключване на сделката. Около 1,6-1,7 лв. за км са необходими за превозването на тон пшеница от един място на друго.
Средните нива в Западна Европа на предлагана нова пшеница са 180-190 долара на тон. Такива са цените например във Франция, най-големия производител на пшеница в Западна Европа, Германия и Унгария.
В момента на Софийската стокова борса най-много се сключват сделки за горива. В сферата на хранителните стоки има много малък брой сделки.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg