EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Няма свръхпроизводство на череши

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма свръхпроизводство на череши

mail10:26 | 06.06.2018прегледи 1673 коментарикоментари 0


Няма свръхпроизводство на череши в страната, но има увеличение на черешовите насаждения с 12 хил. дка. Около 20% от производителите нямат договор с изкупвач. България ежегодно е износител на 2000 тона черешова продукция, а големите купувачи са Румъния, Германия, Италия.

Помощта "de minimis" се прилага само тогава, когато се компенсира загуба на себестойност, а не загуба на печалба. Процесът се наблюдава, направени са изчисления, ангажирана е Селскостопанска академия и научните институти, които могат най-обективно да направят преценка. За тези, които са изпълнили всички агротехнически мероприятия, и които са застраховани, цената е около 600 лв. на декар, като от тях 272 лв. са субсидии от държавата или около 44%.

Тези данни съобщи заместник- министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров, който увери, че Министерство на земеделието, храните и горите следи постоянно процесите в производството на череши. „Ако се наложи, държавата има инструменти, с които може да предприеме  мерки с цел регулиране на реалната пазарна обстановка“, обяви той по време на среща с протестиращи черешопроизводители на пътен възел „Стара Загора“.

Димитров проведе среща и с един от основните преработватели на череши, на която се обсъдиха тенденциите в изкупуването на череши на европейския и световен пазар. Д-р Димитров получи уверение, че през тази година е планирано да се изкупят с около 20% повече череши в сравнение с миналата година. Ще бъдат изкупувани както вече договорени количества, така и череши от региони, в които изкупната кампания още не е започнала. Същевременно в Кюстендил в Института по овощарство имаше експертна група от МЗХГ, ССА и браншови организации за анализиране на пазарната ситуация, изкупните цени и производствените разходи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg