EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Няма да затваряме "ТЕЦ Марица Изток 2"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма да затваряме "ТЕЦ Марица Изток 2"

mail13:15 | 14.02.2022прегледи 750 коментарикоментари 0


България не е поела ангажимент да затваря мощности за получаване на пари от ЕК по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), а само да намалява емисии въглероден двуокис. Централата "ТЕЦ Марица Изток Две" е важна, защото балансира енергийната система не само на страната, но и на региона, каза министърът на енергетиката Александър Николов на дискусия за последната версия на НПВУ в Министерството на финансите. От НПВУ отпада финансирането на парогазови мощности в Маришкия басейн, каза министърът на финансите Асен Василев.

Ние отхвърлихме конкретен ангажимент да затваряме мощности, но имаме задължение за намаляване на емисии въглероден двуокис. Има чуваемост от ЕК по пози въпрос, допълни Василев. Няма как да поемем риска за българската енергетика, който да е неоправдан. Трябва обаче да затворим мощности, които не отговорят на екологични стандарти - ако не изпълним това, няма да получим и една стотинка, каза Асен Василев.

Всички страни в Европа изграждат нови мощности, включително и за зелена енергия, но основният проблем е балансирането на енергийните системи и подаването на ток в критични моменти. Оттам идва и волатилността на цените на електроенергията, каза министър Николов. Той посочи, че близо до Стара Загора може да бъде изграден завод за батерии за съхраняване на електроенергия, които да се ползват за подаване в енергийната система.

"ТЕЦ Марица Изток 2" е необходима за енергийната система и е балансьор не само за България, но и за региона. Ако централата спре, ние пак ще имаме имаме енергиен баланс, защото сме единствената страна, която изнася ток, но ефектите за съседните държави ще са доста сериозни, каза Александър Николов.
Василев добави, че с НПВУ няма как да има проекти за ядрена енергетика, а хидроцентрали е много трудно да бъдат включени. Проектите трябва да бъдат завършени разплатени до края на юни 2026 година, допълни той.

В България има два центъра за производство на енергия - в Козлодуй (в АЕЦ) и в Стара Загора (Маришките централи). Преносът на енергия е голям и това води да сериозна загуба по трасето. Ако се спести половината от това количество, а то е възможно, все едно сме построили нов реактор в Козлодуй, каза министър Николов.
Ако се изградят паркове от батерии за съхранение на енергия, цената й в Българи ще е значително по-ниска, защото в ЕС и в региона има много планове за производство на енергия, но няма планове за балансиране и съхранение на енергията, каза министърът. Никой не планира баланс на енергия, което е огромният проблем, заяви той.

Ние предлагаме в района на Стара Загора да бъде направен завод за батерии. Независимо колко зелена става Европа, подобен тип балансиране ще се търси, а ние ще разполагаме с един от първите заводи, от които Европа ще се нуждае. Така ще намалее износът и енергията ще се съхранява в системата. Сега критика е защо не спираме износа на ток - ами, защото не може, каза Николов. Най-трудната част е ресурсът от 6000 мегаватчаса батерии да се инсталира, но е възможно, каза енергийният министър. В рамките на три години ще има отново отрицателни цени особено в някои южни страни на ЕС като Испания и Португалия, допълни Николов.

Обсъжда се и получаване на енергия от геотермални източници, каза Асен Василев. Компании, изграждали подобни мощности, смятат, че Южна България има близка до Турция геофизика и там е възможно да се изградят мощности за геотермална енергия, каза той.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158