EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Няма англо-саксонски заговор срещу еврото, според Трише

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Няма англо-саксонски заговор срещу еврото, според Трише

mail10:43 | 01.06.2010прегледи 888 коментарикоментари 0


Жан-Клод Трише, президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) отхвърли вероятността от организирана англо-саксонска конспирация срещу еврото. В интервю за Le Monde той отбелязва, че за инвеститорите трудно разбират европейските институции, при пазар, в който еврото се търгува на нива от $1,23 за евро, след като единната европейска валута в края на 2009 се е купувала за над $1,50.
„Трябва да внимаваме за всякакви теории на конспирацията“, казва Трише. „Мисля, че на някои международни инвеститори им е трудно да разберат Европа и нашите механизми при взимане на решения. На тях им е трудно да възприемат историческия обхват на европейската архитектура, както и способността на европейците да взимат важни решения, като тези които бяха приети преди няколко дни“.
Според статия от 26 февруари т.г. на в. Wall Street Journal ("Hedge funds are ganging up on weaker euro") на "идейната вечеря" на 8 февруари в манхатънски офис на малката банка "Monness, Crespi, Hardt & Co. се взема решение за тотална атака към еврото.
В нея пак според изданието участват представители на няколко големи хеджфонда от САЩ - SAC Capital Advisors, Greenlight Capital, Brigade Capital, фондът на Джордж Сорос, както и банки от Англия.
Преди месец шведският финансов министър Андерс Борг при приемане на споразумението за антикризисен план за еврозоната каза, че на финансовите пазари се наблюдава поведение като на "глутница вълци", които, ако не бъдат спрени, ще разкъсат по-слабите държави.
Според Трише обаче проблемът е, че на пазарите ще им трябва време, за да се приспособят към финансовия пакет от почти 1 трилион долара, за който ЕС и МВФ се договориха на 10 май и, който е известен като „Вълчи пакт”, по думите на Борг.
„Мерките са толкова колосални като естество и размер, че няма съмнение – те ще имат позитивен ефект върху пазарите“, казва Трише.
Той отново отбеляза, че еврото е „изключително стабилна валута“. „Проблемът е финансовата стабилност в еврозоната, която е повлияна от лошите фискални политики в някои страни и особено в Гърция. Задължително е тези проблеми да се изчистят“, допълни той.
Трише отбелязва още, че не съществува „план Б“ за Гърция, както и че не очаква преструктуриране на дълговете й. „Гърция трябва да спази поетите ангажименти. ЕК заедно с ЕЦБ, от една страна, и МВФ, от друга, наблюдават спазването на оздравителната програма много отблизо“.


Тагове: евро, заговор
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg