EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нулева година за физика и химия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нулева година за физика и химия

mail13:15 | 02.08.2012прегледи 806 коментарикоментари 0


Нулева година най-вероятно ще има за някои от специалностите във Физическия и Химическия факултет на Софийския университет поради липсата на кандидати.
В същото време най-високите балове тази година са в специалностите психология, културология, публична администрация и право. Това показа първото класиране в Софийския университет. В момента приетите кандидат-студенти се записват или потвърждават, че ще участват във второто класиране.

С много висок бал традиционно са приети и студентите в специалността медицина, както и в съвсем новата - фармация. Изпитите за тези специалности са най-трудни, заедно с тези за право.
За специалността "Химия и физика" в Химическия факулет няма нито един кандидат за обявените 10 места. Затова в нея тази година най-вероятно няма да бъдат приети студенти. Подобна е ситуацията с другата специалност "Физика и математика" във Физическия факултет, където е приет само един студент от общо седем планирани. Слаб е и интересът към специалност "Физика". От квотата на жените редовно обучение там е приета само една кандидат-студентка, която обаче е изкарала изпитите си с пълно 6. Три празни места за редовно обучение остават и при мъжете. Някои от приетите са с оценка малко над среден 3. Кризата в тези специалности продължава вече няколко години.

Към 20 август Софийският университет ще обяви всички свободни места след трите класирания. За тях ще могат да кандидатстват и тези ученици, които се провалиха на по-сложните матури по български тази година или не ги положиха заради земетреснието в Пернишко.

Тази година 10 хиляди кандидати се борят за 5 хиляди места. Изненадващо и за самия университет психолигията продължава да бъде най-желаната специалност. Фаворитът от близкото минало правото отстъпва далеч назад.

Второто класиране ще излезе на 7 август, а третото на 14-ти.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg