EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нужна е аграрна камара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нужна е аграрна камара

mail08:15 | 19.04.2023прегледи 1286 коментарикоментари 0


След всички световни кризи всички държави са излизали първо с мощно развитие на земеделието и хранително-вкусовата промишленост. Няма криза, от която това да не е първата стъпка за излизане. Това каза Кирил Вътев, основател и съдружник в "Тандем-В" и председател на Асоциацията на месопреработвателите, по време на петия годишен форум "Отговорни производители", организиран от списание "Мениджър".

"У нас първо смяната на строя от социализъм към свободна пазарна икономика предполагаше криза, но не и такъв срив в постигнати нива на земеделие, хранителна промишленост и аграрна наука. А какво става към момента – дойде пандемия, война, земетресение в Турция. Какво се случи за 24 часа у нас, когато Турция обяви, че спира износа на плодове и зеленчуци? Настана паника, започнахме да търсим плодове и зеленчуци от Македония и Албания", каза Вътев и допълни, че е видял див лук от Израел в магазин онзи ден.

По думите му, ако по някаква причина настане глобална криза, която да спре каналите на дистрибуция отвън към нас, след една седмица България ще остане без плодове и зеленчуци, от 1 до 3 месеца няма да има нито мляко, нито месо.

"България няма нужда от внос, ако разгърне потенциала си. 40 процента от обработваемите ни земи са със супер почва, никоя друга държава в ЕС не разполага с това", заяви той.

Според Вътев е належащо учредяването на аграрна камара. Той посочи, че през 1992 г. са внесени първите законопроекти на Закон за браншовите организации, а се занимава с темата от 1999 г., като нито един не е стигнал до пленарна зала. "В България няма нито една браншова организация", подчерта Кирил Вътев, обяснявайки как нито една браншова организация у нас няма нужната тежест да бъде чувана от властта, която да реагира и да съдейства за решаване на проблемите ѝ.

"Имаме дългосрочни проблеми, структурни проблеми. Имаме структурен проблем в търговията, имаме едър търговски капитал, който е много гъвкав и добре организиран, а доставчиците са разпокъсани. Има икономически теории за такъв тип проблеми и правенето на кооперативни структури и обединяването им е такава. Имаме възможности, но нямаме структури. Трябва ни оптимизирана логистика, къси връзки", каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, в подкрепа на нуждата от основаването на аграрна камара у нас.

По думите му където има положени стратегически усилия и добро стратегическо планиране за развитие на агросектора, има благоденствие и развити икономики. У нас аграрната наука и стратегическото планиране се нуждаят от доста сериозен план за развитие на аграрния сектор в следващите 20 години, посочи Иванов. Той допълни, че страната ни има потенциал да храни 30 млн. души, но не го използва.

Според Иванов аграрният сектор трябва да е приоритетен заедно с енергийния такъв.

По отношение на цените той коментира, че има успокояване на пазара, което се дължи донякъде и на световни фактори - срив в цената на пшеницата, на царевицата, задържане на тази на захарта.

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038