EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нужен е нов собственик на „Алеко”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нужен е нов собственик на „Алеко”

mail09:40 | 06.12.2011прегледи 408 коментарикоментари 0


След като собственикът на ски съоръженията на Витоша не се справя, общината трябва да намери нов, е мнението на Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”. Така организацията изразява своето несъгласие със собственика на ски съоръженията в Природен парк Витоша „Витоша ски” АД, който заяви, че този сезон няма да пуска лифтовете и влековете, защото законите и държавата му пречат.
В последните дни фирмата «Витоша ски» се опитва да внуши, че не може да пусне лифтовете заради Закона за горите и несъгласувания от държавата специализиран устройствен план (сПУП) за разширение на ски зона Алеко.
Коалицията «За да остане природа в България» би искала да уточни:
•Функционирането на съществуващите лифтови и влекови съоръжения, собственост на «Витоша ски» АД, са отговорност на фирмата.
•Специализираният устройствен план за разширение на ски зона Алеко, не беше съгласуван от Министерството на околната среда и водите. Той планираше застрояване с нови писти и съоръжения на нови места, различни от съществуващите. Планът не беше одобрен, тъй като предвиждаше нарушения на Закона за защитените територии.
•Съответно въпросният план няма нищо общо с подробен устройствен план, който би уредил сервитута на съществуващите лифтове и влекове.
•Почистването на просеките под лифтовете може да се уреди не само чрез учредяване на сервитут, но и чрез наемане на земята под съоръженията. По този начин фирмата «Витоша ски» досега е ползвала терените за писти.
•Липсата на учреден сервитут към момента показва, че фирмата «Витоша ски» е ползвала земята под лифтове и влекове, без да заплаща каквото и да било на държавата. Заплащане е имало единствено за пистите.
За планинския туризъм много граждани разчитат на лифтовете и влековете в Природен парк Витоша, построени от общината дълго време, преди тя да ги продаде на «Витоша ски» АД. Ако собственикът не се справя с тяхното поддържане, общината следва да развали приватизационния договор за съоръженията и да намери нов собственик, уточняват природозащитниците.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161