EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нуждите от работна сила в Разград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нуждите от работна сила в Разград

mail18:01 | 29.03.2018прегледи 4065 коментарикоментари 0


Едва 156 от 6000 действащи фирми в Разградска област /или 2.6%/ са участвали в онлайн анкетата за нуждата им от работна сила. Това стана ясно при отчитане на резултатите от проучването, проведено от Комисията по заетостта сред работодателите в цялата страна.
Тъкмо по тази причина не може да се определи реално и обективно какви са актуалните нужди на пазара на труда в Разградско, се посочва в анализа, направен пред Областния съвет за развитие.
Основна част от работодателите (93,59%), включили се в проучването, са от частния сектор, като преобладават тези от сферата на търговията (24,4%), услуги за населението (23,1%) и индустриални/производствени дейности (16,0%). В следващите 6 месеца нов персонал ще търсят 101 от анкетираните работодатели или 64,7%, като най-търсените професии са: продавач-консултант, счетоводители, сервитьори и бармани, готвачи, водачи на моторни превозни средства. Потребностите от специалисти с висше образование са предимно за икономисти и инженери, следвани от специалисти в професионалните направления администрация и управление; архитектура, строителство и геодезия; информатика и компютърни науки; електротехника и електроника и хранителни технологии, както и учители.
За хората със средно професионално образование най-голямо ще е търсенето от анкетираните работодатели в сферата на услугите - продавачи, сервитьори, бармани, като и специалисти със средно образование в професионалните направления стопанско управление и администрация и производство, и преработка /производството на храни, облекло, дървени изделия/, водачи на моторни превозни средства. Други професии, които се очаква да търсят работодателите, са общи работници, заварчици, фризьори, медицински работници.



 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg