EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НСТС одобри изменения в пет наредби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НСТС одобри изменения в пет наредби

mail15:50 | 13.02.2012прегледи 517 коментарикоментари 0


Социално-икономическите партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) разгледаха и одобриха изменения и допълнения в пет наредби, във връзка с приетите промени в Кодекса за социално осигуряване, в сила от началото на годината. Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване се изменят текстовете, свързани с удължаването на периодите, от които се изчисляват паричните обезщетения за временна неработоспособност и за бременност и раждане.
НСТС одобри предложените промени в Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, съгласно които се ограничава размерът на сумите за дневни пари при командировка, върху които не се дължат осигурителни вноски. Промяната е в съответствие с разпоредбите на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, в който също е предвидено, че не се облагат сумите до двойния размер на дневните пари при командировка, определени с нормативни актове. По този начин се ограничава възможността плащания, които имат характер на трудови възнаграждения да бъдат получавани под формата на дневни пари при командировка.
В наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица се прецизират текстовете с цел да се регламентира точното подаване на декларации при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на трудова дейност.
В Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица се предлагат промени във връзка с удължаването на периода, от който се изчисляват паричните обезщетения за безработица - от 18 на 24 календарни месеца.
Измененията в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж са във връзка с промени в КСО, съгласно които всички решения на медицинската експертиза ще се издават от медицинските комисии към териториалните поделения на Националния осигурителен институт в 14-дневен срок от получаването им от регионалните картотеки на медицинските експертизи. Правят се и необходимите изменения и допълнение във връзка с променените условия за придобиване право на пенсия.
По време на заседанието бяха представени предложения на социалните партньори за промени в Кодекса на труда и Правилника за дейността на НСТС във връзка с подобряването на социалния диалог. Предстои конкретните предложения да бъдат приети на следващото заседание на съвета. След представяне на анализи и доклади по темата, предстои да бъдат гласувани от НСТС и предложенията на социалните партньори за стабилизиране на осигурителната система, подобряване, контрол и развитие на пенсионната система.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg