EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НСИ:Селата - по-песимистични за икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НСИ:Селата - по-песимистични за икономиката

mail12:33 | 06.11.2009прегледи 297 коментарикоментари 0


Потребителското доверие в България се понижава с 5.9 пункта през октомври с2009 г. спрямо юли месец. Това показват данните на НСИ. Доверието в селата намалява със 7.3, докато в градовете с 5.2 пункта.
През октомври мненията на потребителите относно настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца слабо се подобряват, като показателя регистрира ръст от 0.8 пункта за цялата страна.
Положението в селата обаче е много по-лошо от това в градовете. При потребителите в градовете се увеличават неутралните оценки („не се е променило”) за сметка на негативните оценки (увеличение на балансовия показател с 2.8 пункта). Населението в селата отчита определено влошаване на финансовото състояние на домакинствата си (понижение на балансовия показател с 3.3 пункта). Потребителите и в градовете, и в селата обаче не са оптимисти в очакванията си за финансовото състояние на техните домакинства през следващите дванадесет месеца. Хората от селата отново са по-големи песимисти, като намалението на балансовите оценки при тях е 7.5 пункта, а на хората от градовете - 3.6
Ако през юли потребителите отбелязват относително по-позитивно становище спрямо април за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, то през октомври техните оценки са по-неблагоприятни в сравнение с преди три месеца. По тяхно мнение има влошаване на икономическото положение в страната. С повишен негативизъм са и прогнозите за промените, които ще настъпят през следващите дванадесет месеца (понижение на балансовия показател със 7.9 пункта)
По-благоприятни в сравнение с три месеца по-рано са оценките на потребителите по отношение на изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца. Традиционно мненията са, че цените са се повишили, но продължават да се увеличават тези, че цените не се променят или се понижават, в резултат на което балансовият показател пада с нови 10.8 пункта. По-слаби са и инфлационните очаквания за следващите дванадесет месеца, с което се продължава започналата след юли 2008 г. тенденция на спад в инфлационните очаквания на потребителите - 3.4 пункта подобрение на показателя.
По отношение на безработицата през следващите дванадесет месеца, след наблюдаваното слабо положително колебание през юли прогнозите продължават да се влошават. Предвижданията се изместват към силно негативните очаквания. Повече от половината от потребителите (55.5% при 44.4% през юли) са на мнение, че безработицата рязко ще се увеличи през следващите дванадесет месеца. През октомври се понижава и общата балансова оценка за настоящото състояние на бюджета на домакинствата (с 2.6 пункта), поради увеличаване броя на домакинствата, затъващи в дългове и на тези, принудени да теглят от спестяванията си и намаление на тези, които могат да спестяват. Същевременно около 70% от домакинствата продължават да оценяват финансовото си положение с отговора „свързваме двата края”.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg