EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НСИ:Бизнес климатът се стабилизира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НСИ:Бизнес климатът се стабилизира

mail07:29 | 01.04.2019прегледи 688 коментарикоментари 0


През март 2019 г. общият показател на бизнес климата запазва приблизително нивото си от февруари, като подобрение е регистрирано единствено в търговията на дребно, това показват данни на НСИ.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ остава приблизително на равнището си от предходния месец. Анкетата регистрира намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

Основните фактори, затрудняващи предприятията, продължават да са свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното им въздействие.

Относно продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство. През март съставният показател „бизнес климат в строителството“ запазва нивото си от февруари. Очакванията на строителните предприемачи както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за дейността им през следващите три месеца, остават оптимистични. По отношение на заетите в бранша прогнозите са също в посока на увеличение.

Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша остават най-сериозните пречки за развитието на бизнеса, като анкетата отчита засилване на негативното влияние на първия фактор.

По отношение на продажните цени в строителството мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ нараства с 2.6 пункта главно поради по-оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им относно обема на продажбите през следващите три месеца се подобряват.

Най-сериозният проблем, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да е конкуренцията в бранша, следван от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

По-голяма част от търговците на дребно очакват продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

Услуги. През март съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ запазва приблизително равнището си от февруари. Оценките на мениджърите относно настоящото търсене на услуги са резервирани, като и очакванията им за следващите три месеца се изместват към по-умерените мнения.

Основните пречки за бизнеса остават свързани с конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени мениджърите предвиждат известно увеличение, макар преобладаващите очаквания да са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg