EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НСИ актуализира потребителската кошница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НСИ актуализира потребителската кошница

mail18:03 | 05.02.2024прегледи 400 коментарикоментари 0


Националният статистически институт (НСИ) вече работи по новата потребителска кошница, по която се отчита инфлацията, като тя е актуализирана на база на потреблението на стоки и услуги от домакинствата през изминалата година. В новата потребителска кошница стоките и услугите са с една по-малко от миналата година – 852, съобщи председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов в интервю за БТА. 

Отпаднали са 4 стоки и са добавени 3 нови, каза доц. д-р Атанас Атанасов. Нови са например уред за здравословно готвене и новите видове фотоапарати, а в същото време от потребителската кошница отпада малкият компактен модел цифров фотоапарат, който почти не се ползва вече. Отпадат също и цена за минута разговор и SMS от предплатена програма, посочи председателят на НСИ. Той допълни, че са актуализирани разновидности на билети за влак в различни дестинации, наблюдавани вестници и списания, банкови услуги, пакетни телекомуникационни услуги. През 2024 г. се планират над 40 000 регистрации на цени месечно в областните градове на страната. По този начин всеки месец изчисляваме национална инфлация и хармонизиран индекс, който служи за сравнение с останалите страни от ЕС и е критерий за влизането на България в Еврозоната, посочи още председателят на НСИ.

Кога ще мерим регионалната инфлация?

Поне една година ще отнеме подготовката за изчисляването от НСИ на регионалната инфлация, посочи доц. д-р Атанас Атанасов. Той съобщи, че от началото на 2024 г. НСИ е започнал да сключва споразумения с големите хранителни вериги, които са се съгласили да предоставят детайлна информация всяка седмица. В момента разработваме алгоритъм за обработка на тези данни, тъй като става дума за голям обем информация от всеки голям търговец, които трябва да бъдат обработени по подходящ начин, допълни председателят на НСИ.

Освен с хранителните вериги НСИ води разговори с банките, за да получи детайлни данни и информация за банковите услуги по обслужване на клиентите. Отделно от това, са започнали разговори за събиране и обработване на данни от административни източници за лекарствата, дърва за огрев, таксите за държавна поръчка във висшите училища и други. В резултат на това обсъждане правителството пое инициатива за премахване на таксите за студентите в държавна поръчка, като мярка срещу демографската криза, напомни председателят на НСИ. Предстои поне една година да бъде тествано качеството на получаваните данни, да се разработи подходящ алгоритъм за обработка и контрол, и чак когато се убедим, че можем да изчисляваме данните по нов и съвременен начин, тогава ще уведомим официално Евростат и обществото, че имаме напредък в тази посока. Едва тогава ще бъдем в състояние да изчисляваме регионална инфлация, каза доц. д-р Атанас Атанасов и напомни, че в другите държави от ЕС този процес е отнел няколко години.

Цената на водата и новите изследвания

Във връзка с методиката, ползвана от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за определяне на цената на водата, председателят на НСИ отново напомни, че препоръките на националната статистика са да се използва медианният доход, който се определя от изследване на НСИ "Статистика на доходите и условията на живот (SILC)". Той подчерта, че за тази промяна не се изискват поправки в законите или подзаконовата нормативна уредба, а само в документите, които се приемат от членовете на Комисията. Все още смятаме, че тази промяна е осъществима, тъй като става въпрос за социална поносимост на цената на ВиК услугите, посочи каза доц. д-р Атанас Атанасов и отново покани членовете на КЕВР да обсъдят този въпрос, за да бъде намерено най-подходящото решение. 

Сред новите изследвания на НСИ през 2024 г. са потребление на енергия в транспорта, потребление на енергия в услугите, изследване на потребностите на заинтересованите страни от статистическа информация и др.,

Ревизираните данни за БВП

Ревизията на населението на България за периода 2012 – 2021 година на база Преброяване 2021 вече е направена и е изпратена на Евростат в края на миналата година, но все още не е обявена, защото в момента тече валидираща процедура на данните, съобщи председателят на НСИ. Той допълни, че ревизия на оценките на БВП на човек от населението за периода 2012-2021 година ще бъде направена през септември 2024 година, съгласно планираната хармонизирана бенчмарк ревизия 2024 на Евростат. Тя се отнася за всички страни членки на ЕС и се провежда на всеки пет години.

Дигитализацията

Вече започна обновяването на дигиталната библиотека на Националния статистически институт с първия Статистически годишник с данни за 1908 година, който се състои от 525 страници. Тази година предстои да се сканират и публикуват всички статистически годишници на България в пълнотекстов формат – около 70 издания, всяко от тях със съдържание между 500 и 800 страници, каза председателят на НСИ. Следва сканирането и на изданията, свързани с преброяването на населението и жилищния фонд от 1880 година.

В края на миналия месец правителството прие Отчет за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на Националния статистически институт през 2023 г. и Националната статистическа програма за 2024 година. По този повод председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов беше потърсен от БТА за коментар.

Следва пълният текст на интервюто:

- Доц. Атанасов, правителството прие в края на януари отчета за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на Националния статистически институт през 2023 г. и Националната статистическа програма за 2024 г. Кои са основните акценти, които пряко засягат държавата, бизнеса и хората от изпълненото по програмата за миналата година и какви са новите задачи в следващата програма с фокус трите групи?

- През изминалата година НСИ проведе 283 статистически изследвания, а другите органи на статистиката - още 58. През март 2023 г. се проведе първата мисия на ОИСР в България във връзка с членството ни в организацията. През март тази година предстои нова мисия, а през юни в Париж ще бъде официалната процедура по оценяване. Така НСИ ще бъде първата българска институция, приета за пълноправен член на ОИСР. 

По случай Деня на детето подготвихме специализирана публикация с всички статистически данни за децата в България, която беше представена на пресконференция с УНИЦЕФ-България. НСИ съвместно с водещите и партниращи институции разработи Националния списък с показатели за наблюдение на напредъка по постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие, който беше приет от Министерския съвет. През м.г. НСИ се присъедини към инициативата на Европейската комисия "Българска коалиция срещу дезинформацията" и предприе дейности за целенасочено противодействие на фалшивите новини, свързани със статистически данни и дезинформацията. Бяха оповестени резултатите от пилотно изследване "Равнопоставеност между жените и мъжете в управлението 2021". Новост в дейността на институцията бе и разработването на Спомагателна таблица за държавни интервенции за намаляване на негативния ефект от високите цени на енергията, която беше изпратена на Евростат.

Сред новите изследвания през 2024 г. са потребление на енергия в транспорта, потребление на енергия в услугите, изследване на потребностите на заинтересованите страни от статистическа информация и др. Вече започна организацията за провеждането на седмото издание на националния кръг на Европейската статистическа олимпиада, предстои и второто издание на състезанието Дейтатон. В рамките на европейското сътрудничество и тази година ще участваме в програма за европейски сравнения. 

- Готови ли са резултатите от ревизирането на композитните показатели, които имат в знаменателя си броя на населението, като брутен вътрешен продукт на човек от населението, данните за смъртността и раждаемостта, във връзка с актуалната картина между двете преброявания на населението, което трябваше да приключи до края на миналата година. Ревизираните данни, които се отчитат в стойностите на брутния национален доход, какво показват?

- Ревизията на населението на Република България за периода 2012 – 2021 година на база Преброяване 2021 вече е направена и е изпратена на Евростат в края на миналата година, но все още не сме я обявили, защото в момента тече валидираща процедура на данните. Ревизията на населението в Р България през периода 2012 - 2021 година е извършена освен за цялото население на страната, също така и за населението по области, единични възрасти и пол. Преброеното население в страната през 2021 г. е развито ретроспективно във времето през отделните календарни години като са взети под внимание събитията от текущата демографска статистика - раждаемост, смъртност, заселени и изселени лица. През септември 2023 г. са разработени годишните оценки за БВП за 2022 година. В тях са включени данни за населението за 2022 година, изчислени от Преброяването през 2021 година. Ревизия на оценките на БВП на човек от населението за периода 2012-2021 година ще бъде направена през септември 2024 година, съгласно планираната хармонизирана бенчмарк ревизия 2024 на Евростат. Тя се отнася за всички страни членки на ЕС и се провежда на всеки пет години.

- Казахте, че до края на годината НСИ ще уточни равнището на потреблението на домакинствата и в началото на следващата ще излезе с евентуални промени в списъка от стоки и услуги от голямата и малката потребителска кошница за 2024 г. Готови ли са и какви ще са промените?

- Да, вече работим по новата потребителска кошница и тя е актуализирана на база на потреблението на стоки и услуги от домакинствата през изминалата година. В новата потребителска кошница стоките и услугите са с една по-малко от миналата година – 852. Отпаднали са 4 стоки и са добавени 3 нови. Нови са например уред за здравословно готвене и новите видове фотоапарати. А в същото време от потребителската кошница отпада малкият компактен модел цифров фотоапарат, който почти не се ползва вече. Отпадат, например, цена за минута разговор и SMS от предплатена програма. 

Актуализирани са разновидности на билети за влак в различни дестинации, наблюдавани вестници и списания, банкови услуги, пакетни телекомуникационни услуги. През 2024 г. се планират над 40 000 регистрации на цени месечно в областните градове на страната. По този начин всеки месец изчисляваме национална инфлация и хармонизиран индекс, който служи за сравнение с останалите страни от ЕС и е критерий за влизането на България в Еврозоната.

- Има ли напредък по възможността НСИ да използва повече административни източници и информация от така наречените частни държатели на данни, както и чрез сканиране на интернет пространството. Кога реално ще може да се мери регионалната инфлация, а смятането на общата инфлация да стане на базата на много повече стоки и услуги. Кога това ще е приложимо и по отношение на данните за цените на нощувки в хотели, което би обогатило изследването за туристическите пътувания?

- От началото на 2024 г. започнахме да сключваме споразумения с големите хранителни вериги, които се съгласиха да предоставят детайлна информация всяка седмица. В момента разработваме алгоритъм за обработка на тези данни, тъй като става дума за голям обем информация от всеки голям търговец, които трябва да бъдат обработени по подходящ начин.

Освен с хранителните вериги провеждаме и разговори с банките с цел да получим детайлни данни и информация за банковите услуги по обслужване на клиентите. Отделно от това, започнаха разговори за събиране и обработване на данни от административни източници за лекарствата, дърва за огрев, таксите за държавна поръчка във висшите училища и други. В резултат на това обсъждане, знаете, че правителството пое инициатива за премахване на таксите за студентите в държавна поръчка, като мярка за демографската криза. 

Предстои поне една година да бъдат тествани качеството на получаваните данни, да се разработи подходящ алгоритъм за обработка и контрол и чак когато се убедим, че можем да изчисляваме данните по нов и съвременен начин, тогава ще уведомим официално Евростат и обществото, че имаме напредък в тази посока. Едва тогава ще бъдем в състояние да изчисляваме регионална инфлация. В другите държави от ЕС този процес е отнел няколко години, така че това е дълъг процес.

- На какъв етап е присъединяването на Агенцията по вписванията към вече съществуващата единна входна точка на НСИ и НАП и ще бъде ли спазен срокът, заложен в програмата на правителството – до октомври тази година?

 - За създаването на единна входна точка между НСИ, НАП и Агенция по вписванията беше създадена междуведомствена работна група, в резултат на което беше предложен оптимален вариант. Работим усилено за създаването на тази единна входна точка и очакваме този срок да бъде спазен, а дори е възможно работата на междуведомствената работна група, която беше създадена със заповед на министъра на електронното управление, да приключи предсрочно. Ще припомня, че основната задача на групата е да предложи работещ бизнес процес и при необходимост да предложи необходимите законодателни промени. Към момента има предложение за бизнес процеса, който беше представен тези дни пред работодателските организации и те получиха информация относно напредъка на дейностите по изграждане на новата информационна система, към която ще бъде присъединена и Агенция по вписванията. Знаете, че беше създаден специален съвет от национално представителните работодателски организации към председателя на НСИ. На първото заседание на този съвет приехме правилник за дейността и представихме и обсъдихме с работодателите варианта за създаване на тази единна входна точка.

- Докъде стигнаха разговорите с КЕВР във връзка с определянето на цената на водата. Миналата година Националният статистически институт препоръчва използването на медианния доход при определянето на цената на водата, който се определя от изследване на НСИ "Статистика на доходите и условията на живот (SILC)". Вслуша ли се КЕВР в това?

- Нека уточня, че Комисията за енергийно и водно регулиране и Националният статистически институт са две независими институции, призвани да работят в полза на обществото и на гражданите. НСИ разполага с необходимите и достатъчно точни данни, които да послужат за адекватно определяне на цената на водата. През годините ние многократно сме предлагали промени в нормативните документи на Комисията, свързани с определянето на цената на ВиК услугите и тяхната социална поносимост и особено през новия регулаторен период (2022-2026 г.). В момента КЕВР използва данни за среден брой лица в домакинство и средномесечен паричен доход по области от изследването "Наблюдение на домакинските бюджети" с подчертано условие, че данните по области са обременени с висока стохастична грешка, което следва да се има предвид от тези, които ги използват. НСИ предлага като алтернатива да се ползва медианният доход средно на домакинство по области от изследването "Статистика на доходите и условията на живот (SILC)", който се използва за изчисляване на линия на бедност за съответната област. Смятаме, че този показател е най-близо до линията на бедност, а данните от изследването са публикувани на сайта на НСИ. В същото време резултатите от изследването са съпоставими на национално и европейско ниво. Следва да подчертая, че за тази промяна не се изискват поправки в законите или подзаконовата нормативна уредба, а само в документите, които се приемат от членовете на Комисията. Все още смятаме, че тази промяна е осъществима, тъй като става въпрос за социална поносимост на цената на ВиК услугите. Използвам случая отново да поканя членовете на КЕВР да обсъдим този въпрос и да намерим най-подходящото решение. 

- Започна обновяване на дигиталната библиотека на Националния статистически институт с първия Статистически годишник с данни за 1908 година, който се състои от 525 страници. Какво следва през тази година?

- В края на 2023 година бяха закупени два планетарни скенера от ново поколение, което ще подобри качеството на дигиталните копия. Дигиталният център изработва два вида копия – цветен оригинал и чернобяло копие, което се обработва с програма за оптично разпознаване на символите и превръща снимките в пълнотекстов формат с възможност за търсене по определена дума. По този начин се оптимизира процесът на търсене в дигиталната публикация. Предстои да се сканират и публикуват всички статистически годишници на България в пълнотекстов формат - около 70 издания, всяко от тях със съдържание между 500 и 800 страници. Следва сканирането и на изданията, свързани с преброяването на населението и жилищния фонд от 1880 година. За нас съхраняването на този архив е много важно, защото статистическите данни показват цялостното социално-икономическо, географско и политическо развитие на държавата в периода след Освобождението до днес. Ще припомня, че дигиталната библиотека е една от най-богатите статистически библиотеки в Европа. През 2023 г. дигиталната библиотека е посетена от 24 471 потребители, прочетените страници са 625 025. 

- Кои са гаранциите, че националната ни статистика е лишена от партийност и е обективна?

- Гаранцията, че НСИ е независима институция, се дава от т.нар. Кодекс на европейската статистическа практика, където са посочени 16 принципа, обхващащи институционалната среда, статистическите процеси и статистическите резултати. Принципите се допълват с набор от 84 показателя, по които националните статистики се проверяват. Само един от тези показатели е например, че председателят на НСИ се избира по прозрачен начин и то въз основа само на професионални критерии. Именно затова през 2022 г. за първи път в България беше направен публичен конкурс за председател на НСИ и знаете, че тогава спечелих конкурса след конкуренция с още 12 кандидата. 

Друга гаранция за независимостта на статистиката е, че през последните две години бяха направени две външни проверки на дейността на Националната статистическа система на България. Първата беше през 2022 г. от Евростат, а през 2023 г. - от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, за която вече споменах. Докладите от тези проверки са публични, а констатациите в тях бяха изключително положителни и нямаше забележки по отношение на производството на статистическите данни. Например, в доклада от партньорската проверка се посочва, че системата за управление на качеството на НСИ определено е една от силните страни на института. Високото доверие сред всички категории потребители показва, че професионалната независимост се прилага на практика, е една от оценките в заключителния доклад. Според документа институционалното позициониране на Националния статистически институт в страната е отлично, той се възприема като надеждна, заслужаваща доверие и компетентна организация.

В допълнение, не само всяка година, но и всеки месец и на всяко тримесечие, данните, които НСИ произвежда, се валидират от Евростат. В различни направления на статистиката всяка година се провеждат и регулярни визити на място.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg