EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

НС:9% ДДС за бира и вино в заведения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС:9% ДДС за бира и вино в заведения

mail13:44 | 30.07.2020прегледи 462 коментарикоментари 0


ДДС за бирата и виното, които се консумират в заведения, и за всички спортни занимания се намалява на 9 процента, реши окончателно парламентът. Промените в Закона за данък върху добавената стойност бяха разписани чрез приемането на второ четене на изменения в Закона за местните данъци и такси.
Поправката беше приета с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и един независим.
Туроператорите, туристическите агенти и т.нар. случаен превоз, свързан с туристическите услуги, ще плащат също 9 процента ДДС. Същата ставка ще плащат и организаторите на т.нар. фитнес услуги, които също са претърпели икономически щети от пандемията от COVID-19 .
Намалената ставка влиза в сила от 1 август и ще се прилага до 31 декември 2021 г., решиха депутатите.
Валери Симеонов, един от вносителите на измененията, коментира, че това е последният, финален етап от мерки, насочени към туристическия бизнес, който беше най-силно ударен заради пандемията. Той отбеляза, че ефектът от намаляване на данъка за ресторантьорските услуги вече е налице.
Румен Гечев /"БСП за България"/ прикани ГЕРБ да не променят решението си от преди един месец и отново да отхвърлят това екзотично предложение. Защо да го отхвърлим? Първо защото десетки хиляди български фирми са във фалит, увеличава се безработицата с десетки хиляди - ние ще намаляваме ДДС-то на вино, бира, фитнеси, гимнастики и плуване. Ами точно така - те сега безработните българи всички отиват на "Златни пясъци" и на луксозните курорти, а тези, които са уволнени преди 3-4 месеца, гасят мъката с много бира и вино, коментира с ирония той. Гечев отбеляза, че никъде в ЕС няма диференцирана ставка на ДДС за алкохол и предупреди, че Брюксел ще реагира и ще бъдем наказани. Намалете и водката, и тя върви през лятото, каза още той.
Уважаеми г-н Гечев, за мен винаги сте бил един брилянтен пример на манипулация, репликира го Валери Симеонов. Унизително е да сваляте тази мярка до някакво битово-кръчмарско ниво, коментира той. Не става въпрос за давене на мъка с алкохол, бира и вино, а за подпомагане на най-засегнатите браншове, каза Симеонов. Той посочи, че алкохолът, т.е. концентратите, няма как да бъдат с намалена ставка.
Тодор Байчев от левицата коментира, че лично смята да подкрепи предложените мерки, които обаче били палиативни. От "Воля" заявиха, че са последователни и затова ще подкрепят предложенията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg