EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

НС регламентира тол с-та и е-винетки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС регламентира тол с-та и е-винетки

mail20:10 | 13.09.2018прегледи 635 коментарикоментари 0


Парламентът регламентира въвеждането на електронната система за събиране на тол такси и за издаване на електронни винетки. Въведе и уикенд винетка. Това стана с приемането на второ четене на текстове от промените в Закона за пътищата, предаде БТА. 

Електронната система за събиране на пътни такси ще се оперира и поддържа от Агенция "Пътна инфраструктура". Превозните средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона (тол) ще заплащат тол такси за ползване на платената пътна мрежа на база на изминатото разстояние, а леките автомобили с максимална маса до или равна на 3,5 тона ще закупуват електронна винетка за определено време. В зависимост от срока винетните такси биват годишна, тримесечна, месечна, седмична и уикенд и имат валидност от деня, посочен като начална дата при заплащането им. Срокът на валидността на винетните такси ще се определи с наредба.

Размерът на дължимата за плащане тол такса се определя въз основа на реално получени декларирани тол данни или чрез закупуването на еднократна маршрутна карта, която дава право на ползвателя на пътя да измине предварително заявено от него разстояние по определен маршрут.

Тол таксите и електронните винетки ще могат да бъдат платени на терминали за самотаксуване, разположени по платената пътна мрежа и в областните градове на страната. Пунктове за продажба ще има най-малко по граничните пунктове, в областните градове и по платената пътна мрежа.

При установено движение по платената пътна мрежа, без платена съответна такса, водачът на превозното средство може да заплати компенсаторна такса, в който случай се освобождава от административнонаказателна отговорност.

Когато не е възможно да се установи действително изминатото разстояние поради причини, които не се дължат на техническа неизправност на поддържаната от Агенция "Пътна инфраструктура" електронна система за събиране на тол такси, се приема, че съответното пътно превозно средство е изминало разстояние, съответстващо на най-дългата отсечка между две точки от платената пътна мрежа и в този случай собственикът или ползвателят заплаща максимална такса, определена в тарифата на Министерския съвет. От ДПС видяха пропуски в този текст и поискаха да отпадне, но предложението не беше прието.

Широк дебат предизвика и предложението на ДПС ежегодно не по-малко от 20 на сто от приходите от пътни такси да се предоставят на общините за изграждане, ремонт и поддържане на общински пътища. Предложението не получи подкрепа в пленарна зала.

Второто четене на промените в Закона за пътищата ще продължи и утре.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg