EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НС прие оставката на кабинета "Борисов"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС прие оставката на кабинета "Борисов"

mail07:35 | 17.11.2016прегледи 2302 коментарикоментари 0


Народното събрание в сряда гласува оставката на кабинета "Борисов". От 220 гласували народни представители, "за" бяха 218, 2-ма се въздържаха. Преди това се проведе дебат, ето по-важното от него.

Направете правителство, успокойте държавата и управлявайте. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна при представянето на оставката на правителството. „Нямам претенциите изобщо и никога не съм ги имал, че всичко, което правим е незаменимо, нито че сме имали претенциите да бъдем незаменими“, заяви той. „Честитейки победата, искам да помоля вече новото мнозинство, новите получили моралното право, както преди 2 години казах, моралното право да управляваме тогава се падна на нас. Сега независимо, че не са минали парламентарни избори имаме вече съвсем друго разпределение на силите“, коментира премиерът. „За хората вече имаме нов президент, редното е, за да не вкарвате държавата от едно служебно правителство в друго служебно правителство, поемете още сега, направете консултации с президента Плевнелиев, Г-н Радев и г-жа Йотова да поемат своята функция, дадена им от избора на хората. Направете служебно правителство, което да изкара до изборите“, посочи Бойко Борисов.

„БСП лява България“ ще гласува за оставката на правителството. Загубихте категорично изборите, а ние спечелихме категорично тези избори, не сами, разбира се, а заедно с народа си. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Нашата партия прояви мъдрост да издигне надпартиен кандидат“, посочи Корнелия Нинова и заяви, че БСП се гордее с тези победа, но тя не е повод за самодоволство. „Вие не направихте нищо, за да има икономика. Европарите изтекоха в магистрали, а не в производство“, подчерта лидерът на БСП. „С високомерие и задоволство се отнасяхте и към народа си като не го чувахте какви въпроси ви задава“, обясни Корнелия Нинова. „Поставяме си като задача да дадем алтернатива на народа си. Неговото мъдро решение да избере този държавен глава изисква мъдро отношение от страна на политиците“, посочи лидерът на БСП. Според нея има две основни задачи - оставката на правителството и предсрочните парламентарни избори. „В този парламент сме опозиция и ще останем такива докрай“, заяви тя. По думите й БСП няма да подкрепи приемането на бюджета и да става съучастник на ГЕРБ в това.

Оценката ни е, че това правителство свърши много полезна работа. Когато президентът ви възложи мандат за съставяне на правителство, съставете го в почти същия състав, но с друг премиер. Това каза председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов по време на дебата . Симеонов апелира към ГЕРБ да извърши това, което хората очакват от партията и да го направи в името на благополучието. Той посочи, че според него с това ще се отговори на българския избирател. Според Валери Симеонов обаче няма нищо общо между президентските и парламентарните избори.

Оценката ни е строго положителна, както за цялото правителство, така и за нашите конкретни министри. Това каза председателя на ПГ на РБ Найден Зеленогорски по време на обсъждането на оставката. Зеленогорски подчерта, че от РБ са правили реформи, за които носят отговорност. Той допълни, че гласът на РБ винаги е бил гласът на спокойствието и разума. Зеленогорски обяви, че РБ е алтернативата. Според него РБ не тича по затворена писта, а се стреми да върви в умерена крачка, без да бърза. „Решенията в политика не са спринт или надвикване, а маратон. Макар и бавно се вижда, че предложенията на РБ накрая се приемаха в НС“, коментира Зеленогорски. „Днес обаче в дневния ред на това НС гласуваме и оставката на кабинета „Борисов 2““, посочи Зеленогорски. Той обяви, че Блокът ще подкрепи тази оставка. „Предупреждаваме, че държавата ще поеме по несигурен и опасен път“, заяви Зеленогорски.

Борисов днес е предаден от всички, с които потърси съгласие. Това каза лидерът на ДОСТ Лютви Местан по време на дебата . "Г-н Бойко Борисов дойде на власт през 2009 г. с ангажимента пред българските граждани, че ще бъде алтернатива на всички партии, на политическото статукво. В началото на втория си мандат през 2014 г. той трансформира този принцип „Аз съм алтернатива на всички“ в принцип на "Съгласие с всички". Тази обща оценка трябва да се чуе. Бедата е там, че българските граждани приеха тази политика като политика на съглашателство и имаше защо. Тъжният извод днес за него може да се представи с една максима, за която той твърди, че е библейска и, която гласи, че няма нищо по-лошо от непоисканото добро, защото резултатът е, че той днес е предаден от всички, с които потърси съгласие. Дори когато те не го заслужаваха“, коментира Местан. По думите му по-важен е въпросът на къде върви България след тези президентски избори. "Няма съмнение, че резултатите от президентския вот, освен че задават нови политически реалности, изправят страната пред потенциална политическа, парламентарна и правителствена криза. Въпрос на политическа отговорност е да се предотврати таи криза. Най-вече заради резултата на референдума системните партии да не се включват в една бясна утлра популистка надпревара“, призова Местан. По думите му предсрочните избори са неизбежни, но въпросът е дали те да бъдат за 44-то Обикновено народно събрание или за 8-мо Велико народно събрание. „Политиката ни страда от системни пороци, част от които имат своите ярки конституционни измерения. Нашата теза е, че трябва незабавно да започнем политически консултации не затова кога ще се проведат предсрочни избори, а за провеждането на избори за ново 8-мо Велико народно събрание, за да отстраним всяка конституционна пречка за превръщането на България в модерна евроатлантическа държава“, каза още лидерът на ДОСТ.

В сряда се проведе и последното заседание на кабинета, на което министрите одобриха  допълнителни разходи по бюджета на Министерство на правосъдието за тази година. Кабинетът прие списък със защитените училища у нас и списък със средищните училища. Правителството ратифицира  и няколко споразумения, както и измени  нормативни актове на Министерския съвет.

Въпреки гласуваната оставка правителството ще продължи да работи, като ще заседава през периода, в който президентът води консултации с парламентарните партии за съставяне на ново правителство в рамките на сегашното Народно събрание. Продължителността на управление на правителство в оставка се вмества в периода от прекратяване на правомощията му до съставяне на служебно правителство. По същество Конституцията не поставя ограничения в правомощията на министрите в оставка. Такъв кабинет функционира в пълен обем на правомощията и като позиция е по-силно от служебното, което има ограничени права. Например служебен кабинет не може да сключва международни договори и да прекроява бюджета, да взима големи заеми, да изпраща въоръжени сили зад граница. Служебният кабинет се приема като изключение и неговата задача е да функционира в условията на предсрочни парламентарни избори, които са изход от правителствена криза.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg