EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

НС прие изменения в законопроекта за ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

НС прие изменения в законопроекта за ДДС

mail12:50 | 29.10.2009прегледи 609 коментарикоментари 0


Депутатите приеха на първо четене законопроекта на Закона за данък върху добавената стойност, внесен от Министерския съвет.
Отхвърлен беше законопроектът на Мартин Димитров, който предвиждаше да се намали срокът за възстановяване на ДДС до 10 дни от изтичането на срока за декларирането му за всички лица.
Част от промените в законопроекта на Министерския съвет целят да се противодейства на данъчните измами. Едно от предложенията е при невнасяне на ДДС да се въведе "солидарна отговорност", която да се поеме от тези, при които има доказано участие в престъпната дейност. Преди промените в закона се предвиждаше "поредност на лицата, от които следва да се търси отговорността за данъка". Според Менда Стоянова /ГЕРБ/ промяната цели да се разбият веригите за източване на пари.
Предлага се още да бъде осигурена и дистанционна връзка между Националната агенция за приходите и фискалните касови устройства, използвани от търговците. Диан Червенкондев /ГЕРБ/ посочи, че тази мярка би противодействала на нелегалния контрабанден внос, на сивата икономика и на нелоялната конкуренция. Въвеждането на новите касови апарати ще бъде поетапно с разпоредба на Министерството на финансите, която ще регламентира процеса и ще бъде публикувана шест месеца след влизането в сила на промените в закона, обясниха от ГЕРБ.
С измененията на Министерския съвет се въвежда ново понятие - "услуга по краткосрочно отдаване под наем на превозни средства".
Ползването на превозното средство трябва да не е повече от 30 дни, а при плавателни съдове - не повече от 90 дни. Предвижда се и нулева ставка за плавателни средства в открито море и за въздухоплавателните средства, използвани от авиационен оператор, извършващ предимно международни дейности. Промените предвиждат и промяна на срока за упражняване на правото за приспадане на данъчен кредит - от тримесечен той става 12-месечен.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg